Her er verdens tre farligste bakterier

Millioner af mennesker dør hvert år som følge af farlige bakterieinfektioner. Dansk ekspert giver sit bud på, hvilke bakterier der er verdens allerfarligste.

Artiklens øverste billede
Colibakterier er på listen over verdens farligste bakterier. Foto: Finn Frandsen

Bakterier er på verdensplan skyld i flere millioner dødsfald hvert år. Men hvilke er egentlig de farligste?

Videnskab.dk har lavet en liste over de 12 værste bakterier i verden. Her kan du se en top-3.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Portrætter af verdens 12 farligste bakterier

Listen er lavet i samarbejde med overlæge dr.med. Kåre Mølbak, der er afdelingsleder på Statens Serum Instituts epidemiologiske afdeling.

3: Streptococcus pneumoniae (pneumokokker)

Pneumokokker er den almindeligste årsag til bakteriel hjernehindebetændelse i Danmark. Derudover er bakterien også en hyppig årsag til blodforgiftning, lungebetændelse, mellemørebetændelse og meningitis. Pneumokokker er tit involveret, når ældre mennesker dør af kroniske lungeinfektioner.

På verdensplan har 14,5 millioner mennesker alvorlige sygdomme, der er forbundet til pneumokokker, og omkring 1 million børn dør hvert år på grund af pneumokok-lungebetændelse.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Bakterier trives i din bruser

WHO anbefaler, at alle lande vaccinerer mod pneumokokker, blandt andet for at sikre at antibiotikaresistente stammer af bakterien ikke kommer ud af kontrol.

Én million døde børn om året bringer pneumokokker op på tredjepladsen over verdens farligste sygdomme.

2: Escherichia coli

Colibakterier ligger nummer to på listen over verdens farligste bakterier. Den ganske almindelige bakterie, der findes naturligt i vores tarmsystem, inkluderer både harmløse og sygdomsfremkaldende stammer.

De sygdomsfremkaldende stammer kan medføre diaré, urinvejsinfektioner, blodforgiftninger, blindtarmbetændelse, galdeblærebetændelse og meningitis.

Blandt ældre i Danmark er colibakterier en af de hyppigste årsager til blodforgiftning – tit og ofte efter en urinvejsinfektion.

»Colibakterierne har en imponerende evne til at tilpasse sig nye forhold og være årsag til mange forskellige sygdomme. De diaréfremkaldende colibakterier er en ledende årsag til dødsfald blandt børn i lavindkomstlande, så derfor er der tale om en af de store dræberbakterier,« siger Kåre Mølbak.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Bæ-transplantation helbreder modbydelig diarré

I nyere tid er den mest kendte af de sygdomsfremkaldende colibakterier VTEC, der blev fundet på tyske bønnespirer i 2011. VTEC giver blodig diaré, der kan forværres af akut nyresvigt. Akut nyresvigt ledsages ofte af en påvirkning af centralnervesystemet, hvilket også er grunden til, at smitte med VTEC anses for at være meget alvorlig.

Menneskelig afføring på fødevarer er den almindeligste årsag til udbrud af colibakterie-sygdomme.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Bakterier holder allergi væk

Selvom colibakterier er den ledende årsag til dødsfald blandt børn i lavindkomstlande, opnår den kun en 2. plads på listen over verdens farligste bakterier. Nummer ét på listen er der ingen andre bakterier, der kommer i nærheden af.

1: Mycobacterium tuberculosis

Så er vi fremme ved verdens allerfarligste bakterie.

Tuberkulose har plaget menneskeheden i mange hundrede år, og det er ikke meget bedre i dag. Selvom den vestlige verden er forholdsvis forskånet for bakterien, er det den mest dræbende bakterie i verden.

Netop derfor har WHO stor fokus på tuberkulose, som sundhedsorganisationen anslår, at to milliarder mennesker er smittede med. Af dem dør cirka 1,8 millioner hvert år, hvilket er et uhyrligt højt tal.

Tuberkulose rammer lungerne, hvor den kommer til udtryk som en tør hoste. Desuden følges infektionen af længerevarende feber, tab af appetit, vægttab og svedeture om natten. Hvis sygdommen ikke behandles, kan hosten udvikle sig til at indeholde blod. Hos børn er hjernehindebetændelse forårsaget af tuberkulose en alvorlig lidelse. Tuberkulose kan desuden sprede sig til knoglerne eller ramme de indre organer i kroppen.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Hvad er en bakterie?

Behandlingen af tuberkulose er langvarig og omkostningsfuld, da den kun kan bekæmpes med fire forskellige antibiotika, der skal indtages dagligt over en periode på seks måneder. Den dyre behandling er uopnåelig for en stor del af befolkningen i verdens fattigste lande, som ikke kan gøre andet end at se til, mens deres kære dør.

»Situationen kompliceres af resistensproblemer, hiv-infektion og sundhedssystemernes manglende muligheder for at opspore smittede og fastholde patienterne i behandling,« fortæller Kåre Mølbak.

WHO har siden 1994 betegnet tuberkulose som ”en verdensomspændende katastrofe”.

Der er ingen over og ingen ved siden af. Mycobacterium tuberculosis er nummer ét på listen over verdens farligste bakterier.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen