Forsker: Opvarmning skyldes Månen

Norsk professor mener, at det varmere klima stort set kan tilskrives naturlige ændringer.

Artiklens øverste billede
Månens kredsen om Jorden skaber tidevandsbølger, der i perioder er kraftigere end andre. Det sender ifølge Ole Humlum og hans kolleger større mængder varmt vand til Arktis, der dermed varmes op. Foto: Colourbox

De fleste forskere og politikere er i dag ovebeviste om, at den globale opvarmning er menneskeskabt og er opstået på grund af en stigende mængde af drivhusgasser i atmosfæren – en pointe, som det internationale klimapanel IPCC gang på gang har slået fast.

Men den opfattelse bliver nu udfordret af professor Ole Humlum fra Institut for Geofysik ved Oslo Universitet. Sammen med astrofysiker Jan Erik Solheim fra universitetets Institut for Teoretisk Astrofysik samt statistiker Kjell Stordahl, der til daglig arbejder med langtidsprognoser hos teleselskabet Telenor, har han udviklet en metode til at finde naturlige klimaændringer ud fra temperaturkurver på Grønland og Svalbard.

Forskernes analyser er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift Global and Planetary Change.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Global opvarmning kan redde danske liv

»IPCC hævder i sin seneste rapport fra 2007, at størstedelen af temperaturstigningen efter 1970 skyldes CO2, og at den globale temperatur ellers ville have vist en faldende tendens. Alle politiske begrænsninger af CO2 bygger på denne fortolkning. Vores kortlægning af naturlige temperaturvariationer sår stærk tvivl om, hvorvidt denne fortolkning er rigtig. Temperaturstigningen efter 1970 ser i al væsentlighed ud til at være helt naturlig,« siger professor Ole Humlum til Videnskab.dk.

Han og hans kolleger ved godt, at deres nye analyse er kontroversiel og forventer af den grund også at blive mødt med skepsis. Og prygl er lige, hvad de får.

»Jeg er meget negativ over for Ole Humlums resultater, de har ingen gang på jord. Det, de laver, er på niveau med at læse i kaffegrums for at forudsige fremtiden,« siger lektor Peter Ditlevsen fra Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Den globale opvarmning hæmmer sig selv

I princippet burde det være en simpel opgave at finde ud af, hvorvidt det er menneskeskabt CO2 eller naturlige klimaændringer, der gør klimaet varmere, fortæller Ole Humlum. Strategien er at identificere effekten af de naturlige klimaændringer ud fra en temperaturkurve – resten må logisk set stamme fra menneskelig påvirkning, bl.a. i form af udledning af drivhusgasser. I det øjeblik, man kender størrelsen af de to bidrag, er det en smal sag at finde ud af, hvilket af dem, der er størst.

Problemet er, at man hidtil har haft rigtigt svært ved at identificere de naturlige variationer, fordi temperaturkurverne er så kaotiske, at man ikke har kunnet finde hoved og hale i de mange temperaturudsving. Men ved hjælp af to matematiske værktøjer kaldet Fourier- og Wavelet-analyser mener de tre forskere at have identificeret bidraget fra naturlige klimaændringer.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Klimaforsker: Det skal være dyrt for dig at spise kød

Forskerne har udnyttet det faktum, at naturlige klimaændringer er skabt af fysiske processer, der har det med at gentage sig. Solens aktivitet svinger eksempelvis op og ned i karakteristiske cyklusser, og Månen skaber tidevand med bestemte tidsintervaller. Ifølge Ole Humlum og hans kolleger sender tidevandsbølger større mængder varmt vand til Arktis, der dermed varmes op.

Sådanne rytmer – eller frekvenser - kan de matematiske værktøjer identificere ud fra udsvingenes styrke, også selv om de for det blotte øje drukner i udsving fra andre processer.

Forskerne har altså opsplittet de kaotiske temperaturkurver i forskellige rytmer ved at analysere dem ved hjælp af de matematiske værktøjer.

»Rytmiske fænomener, der ikke varer lige længe, og som oven i købet har forskellig styrke, er det svært at skille ad. Det har vi længe været ude af stand til og har dermed også haft svært ved at overbevise andre om, at det er sådan. Men de matematiske værktøjer gjorde det muligt for os at få hul på problemet,« siger Ole Humlum.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Begravede træer kan hæmme global opvarmning

Da hvert sted er karakteriseret ved sine egne rytmer, giver det ifølge Ole Humlum kun begrænset indsigt i de naturlige klimaændringer ved at analysere på en kurve over den globale middeltemperatur, sådan som IPCC gør.

»Blander man alle stationer sammen, som man gør med en global middeltemperatur, forsvinder alle de lidt forskudte perioder i denne pærevælling og lader sig kun meget vanskeligt identificere, måske med undtagelse af de allervigtigste rytmer,« siger Ole Humlum og fortsætter:

»Derfor tror jeg egentlig, at det slet ikke går at modellere lokale forhold, når man som IPCC gør, starter fra en global situation. Vi vil meget hellere gå den anden vej, det vil sige først forstå de lokale forhold og derfra gå op til det globale. Så her er tale om to principielt forskellige måder at modellere klima på.«

LÆS MEGET MERE OM FORSKNINGEN OG KRITIKKEN AF DEN PÅ VIDENSKAB.DK.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.