Usynligt myggenet mod malaria

Bill Gates tror så meget på idéen, at han har doneret ca. fem mio. kr. til forskeren.

Artiklens øverste billede
Malaria er en parasit, som lever i blodet. Bliver man smittet, vil man først få influenzalignende symptomer og ubehandlet kan man dø af sygdommen. Ca. 1,5 mio. mennesker dør hvert år pga. malaria. Foto: AP

Hvert år dør tusindvis af mennesker af Malaria, og det er især små børn, som har risiko for at dø af parasitten.

Sygdommen bæres rundt af myg, og derfor har forskere forsøgt at finde løsninger på, hvordan man nemt og billigt kan holde myggene fra børnene. Og muligvis skal løsningen hentes i laserlys.

Den ungarske astrofysiker Szabolcs Márka har fået en mio. dollars af Bill Gates til at forske videre på en opdagelse, han gjorde i sit laboratorium på University of Columbia i New York. Det skriver Ingeniøren.

Vender om

Han tænkte sig frem til, at myg er ekstremt følsomme overfor lys og, at de derfor burde undvige laserlys.

Derfor indledte han først et forsøg med bananfluer og siden med myg, som viste, at myg ikke ville flyve igennem et "tæppe" af infrarødt lys. I stedet vendte de om og fløj væk.

Se video med myggene her (eksternt link)

Alle overlever

Myggene ville ifølge forskeren ikke dø af at bryde lasermuren.

»Myggene bliver formentlig bange. De kunne flyve lige igennem lystæppet uden at komme til skade, men det gør de ikke. Det er det smukke ved det. Man behøver ikke at slå dem ihjel,« udtaler Szabolcs Márka i en pressemeddelelse på universitetets hjemmeside.

Han mener, at myggenes sanser fortæller myggen, at den skal stoppe inden det voldsomme lys. Formentlig vil der dog gå nogle år, før almindelige kan erhverve sig et laser-gardin mod myg.

LÆS OGSÅ: Vacciner hjælper mod flere sygdomme

LÆS OGSÅ: Ny myg skaber ny bekymring

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen