Barnløshed øger risiko for selvmord

Kvinder, der ikke kan få børn, har næsten dobbelt så stor risiko for at begå selvmord.

Artiklens øverste billede
At være ufrivilligt barnløs er ikke bare et luksusproblem, men en reproduktionssygdom, som er forbundet med store psykosociale konsekvenser, både for individet og parforholdet. I yderste konsekvens kan situationen føre til selvmord. Modelfoto: Colourbox

De fleste piger har som små leget far og mor og børn, klædt deres dukke Lise af og på, madet hende og kørt rundt med hende i en lille dukkevogn.

Og for mange kvinder starter drømmen om engang at blive gravid og få børn allerede her.

Men for nogle går drømmen om at få børn aldrig i opfyldelse, og den ufrivillige barnløshed kan ifølge Videnskab.dk have kolossalt store psykiske konsekvenser for kvinderne - faktisk så store, at det kan ende med selvmord. Det er konklusionen på en stor dansk undersøgelse.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Frivilligt barnløse legitimerer deres valg

»Undersøgelsen viser, at der blandt de kvinder, som ikke får børn efter at have søgt læge i forbindelse med barnløshed, er dobbelt så mange, som ender med at begå selvmord, end der er blandt de kvinder, som bliver gravide efter at have søgt læge,« forklarer cand.scient.sanitatis og ph.d.-studerende Trille Kjær fra Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen.

Tusindvis af kvinder blev undersøgt

Undersøgelsen bygger på oplysninger om 51.221 danske kvinder, der af forskellige årsager ikke kunne blive gravide og derfor er blevet henvist til hospitaler eller private fertilitetsklinikker i Danmark i perioden 1973-1998. Hvor mange, der reelt har været i behandling, ved man dog ikke.

Dataene stammer fra offentlige registre, cpr-registeret, fertilitetsregistre, landspatientregisteret og registeret over dødsårsager, og alle oplysningerne er blevet justeret for så vidt muligt at udelukke kvinder, der i forvejen led af psykiske sygdomme og dermed havde større risiko for at begå selvmord.

I undersøgelsen opdelte Trille Kjær kvinderne i to undergrupper:

  • Gruppe 1: Kvinder, som blev gravide efter første behandling (29.322 kvinder)
  • Gruppe 2: Kvinder, som ikke blev gravide efter første behandling (21.899 kvinder)

Næsten dobbelt så mange selvmord blandt barnløse kvinder

Sammenlagt havde der været 1.295 dødsfald i de to grupper mellem 1973 og 2006, hvoraf 92 var selvmord. Og da Trille Kjær undersøgte fordelingen af selvmord i de to grupper, stod det klart, at næsten dobbelt så mange kvinder fra gruppe 2 havde begået selvmord sammenlignet med gruppe 1.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Barnløse par har godt af at føre dagbog

»Umiddelbart lyder 92 selvmord ud af 51.221 kvinder som et ret lavt antal - heldigvis, kan man sige. Men eftersom der er tale om unge kvinder uden forudgående psykiske lidelser, er det alligevel et opsigtsvækkende tal, som viser, hvor ekstrem stor en betydning det har ikke at kunne blive gravid og reproducere sig selv, og at det kan få mennesker til at gå helt ned med flaget, hvis det ikke lykkes,« fortæller Trille Kjær.

Ufrivillig barnløshed tærer hårdt på psyken

Selvmord er yderste konsekvens af den ufrivillige barnløshed, men derudover hænger tilstanden ofte sammen med andre depressive symptomer.

»Det tager enormt hårdt på kvinderne at prøve igen og igen, uden at det lykkes. Og mange oplever, at det fører til en følelsesmæssig nedsmeltning, fordi de samtidigt kan se, at andre i deres omgangskreds bliver gravide,« siger Trille Kjær.

Det er derfor vigtigt, at sundhedspersonalet er opmærksom på kvindernes følelsesmæssige respons i forbindelse med barnløshed og er god til at genkende faresignalerne for depressive tendenser, hvis det ikke lykkes kvinderne at blive gravide, fastslår hun.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ VIDENSKAB.DK: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.