Annonce
Viden

Mobilen skanner din hjerne

Danske forskere har gjort det muligt at koble et headset med elektroder til en smartphone.

Forskerne har designet en app til denne Nokia-smartphone, så mobiltelefonen kan analysere signaler opfanget af EEG-headsettet og rekonstruere en 3D-model af hjernen på skærmen. Screendump fra Videnskab.dk

»Hold din hjerne i din håndflade,« lyder det fra forskere på Danmarks Tekniske Universitet.

Ved at koble en handy hjerneskanner til en smartphone har de for første gang gjort det muligt at overvåge hjernen direkte på mobiltelefonens skærm – uanset hvor man er, og hvad man laver.

»Når man laver traditionelle studier af hjernen, tager man folk ind på et laboratorium, hvor der står noget dyrt edb-udstyr. Man er nødt til at isolere folk fra deres vante omgivelser og give dem nogle meget specifikke opgaver, og det begrænser, hvad man kan få ud af undersøgelserne,« siger lektor Jakob Eg Larsen, der har lavet den mobile hjerneskanner sammen med kolleger på DTU Informatics.

»Vi har derfor prøvet at lave noget udstyr, som man kan bruge i felten, så man kan studere hjernen, når folk er i almindelige omgivelser,« siger han til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Oplad telefonen med din sko

Til at opfange hjernens elektriske aktivitet har forskerne brugt et relativt billigt EEG-headset fra firmaet Emotiv. Det indeholder 14 elektroder, som sættes på hovedet, og som normalt trådløst kommunikerer med en pc via en usb-modtager, så man eksempelvis kan styre computerspil med ’tankens kraft’.

I stedet for at bruge en pc har forskerne designet en app – altså et lille program - til en Nokia N900-smartphone, så telefonen bliver i stand til at opsamle og analysere data fra EEG-headsettet.

Når man bærer headsettet, viser app’en en 3D-model af hjernen, hvor områder lyser op, når hjernebølger bliver opfanget. Det giver for eksempel mulighed for at studere de netværk i hjernen, der afspejler, hvordan vi følelsesmæssigt reagerer på billeder eller tekst.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Hvorfor er mobilen ’muligvis’ kræftfremkaldende?

På længere sigt vil en smartphone-hjerneskanner give mulighed for at gennemføre neurofeedback-forsøg på mobilen. Tidligere studier har vist, at hvis man selv lærer at kontrollere forskellige typer af hjernebølger, kan det have en positiv effekt, der formindsker koncentrationsbesvær f.eks. hos børn, der lider af ADHD, fortæller forskerne.

De har gentaget en række klassiske forsøg, og det viser sig, at det mobile system med 14 elektroder gør det muligt at aflæse det samme som med mere sofistikerede hjerneskannere, men til de mest avancerede undersøgelser vil traditionelle, store hjerneskannere stadig være at foretrække.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Mobilen kender dig ud og ind

»Man kan jo ikke både blæse og have mel i munden. Det er klart, at man kan få en højere opløsning og en højere præcision ved at tage folk ind i et laboratorium og give dem en badehætte på med 64 elektroder. Men der har vi så ulemperne, at man skal sidde med alle ledningerne på i et laboratorium. Hvilket system, man skal bruge, afhænger af, om man har behov for høj præcision eller for at være mobil,« forklarer Jakob Eg Larsen.

FLERE DETALJER OG VIDEO AF OPFINDELSEN I ARTIKEL PÅ VIDENSKAB.DK

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her