Annonce
Viden

Smartphones kan hjælpe autister

Smartphones med et særligt program skræddersyet til autister kan blive dansk eksportsucces.

Der bliver lavet applikationer eller 'apps' til mobiltelefoner, der kan hjælpe dig med næsten alt. At holde styr på kalorierne, din puls, dine aftaler, dine børn... Foto: Colourbox

Unge med autisme har svært ved at navigere blandt andre mennesker. Derfor har de brug for støttesystemer, og en forskergruppe ved Aalborg Universitet har været med til at udvikle en mobil-applikation, et program der installeres på en smartphone, der kan give de unge autister den nødvendige støtte.

Den store danske erfaring med børn og unge med autisme kan være en mulig eksportvare, fortæller Morten Aagaard, videnskabelig assistent ved Aalborg Universitet.

For i lande som Kina og Indien har man ikke de samme kompetencer, men til gengæld er der en stigende byrde af børn og unge med autisme.

Morten Aagaard håber derfor, at den nye mobil-applikation kan udbredes og potentielt eksporteres som en global sundhedsteknologi.

»Vi skal gøre brug af vores knowhow, og Danmark har særlige muligheder inden for dette område, fordi vi i kinesere og inderes øjne har passet godt på rand-eksistenser i rigtig mange år,« siger han.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Børn med autisme får en hjælpende hånd fra mobilen

En god og enkel idé

Projektet, som Morten Aagaard har været med i, hedder HANDS-projektet. Det er støttet med 3,5 millioner euro af EU. Den store europæiske bevilling skyldes ifølge Morten Aagaard, at idéen bag mobil-applikationen har et stort udbredelsespotentiale, og især at idéen er både enkel og god.

»Vi mener, at EU-ansøgningen blev imødekommet, fordi idéen er så enkel at forstå: Børn med autisme ændrer ikke adfærd af sig selv, de skal støttes hele tiden, og vi kunne så tilbyde en teknologi, der kan designes med henblik på at give støtte til de nødvendige adfærdsændringer,« siger han.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Følesansen - nu også på mobilen

Kan hjælpe de fleste

Men det er langtfra kun børn med autisme, som Morten Aagaard forestiller sig kan drage nytte af mobil-applikationen fra HANDS-projektet.

»Vi oplever rigtig stor interesse for teknologien fra det specialpædagogiske område. For eksempel kan nogle af applikationens funktioner, ’prompting’, der er en slags motiverende påmindelser, og tidsstyring, der er en form for kalenderfunktion, hjælpe personer med ADHD,« siger Morten Aagaard.

»Men helt almindelige mennesker kan også få gavn af teknologien, for vi er heller ikke 100 pct. rationelle. Vi har også brug for hjælp: Til at holde op med at ryge, få gjort rent, få købt nyt tøj eller lade være med det,« fortæller Morten Aagaard.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Teknologien vender op og ned på indlæringen

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her