USA sprænger bomber i jordskælvstest

Forskere: Fifty-fifty risiko for et jordskælv på 7,5 Richter i Californien inden for 30 år.

Artiklens øverste billede
De 120 bomber havde naturligvis ikke en styrke der kunne udløse et jordskælv, understreger geologerne. Arkivillustration

Amerikanske jordskælvseksperter fik kolde fødder få dage efter det store skælv i Japan. For få dage efter skælvet iværksatte man en større undersøgelse af, hvordan det kommende forventede jordskælv omkring San Andreas-forkastningen vil finde sted, skriver Homelandsecuritynewswire.com

For at undersøge brudlinjerne i San Andreas-forkastningen for seismisk aktivitet i 3D-modeller, har forskerne foretaget 120 mindre sprængninger 20 meter under jorden nær San Diego i Californien. Efter sprængningerne måltes bevægelserne i undergrunden med 3.000 forskellige sensorer. Arbejdet er en del af et større forskningsprojekt, The Salton Seismic Imaging Project.

"Det er kun et spørgsmål om tid, før et større jordskælv udløses et sted nær forkastningen. Og når det sker, må vi forvente alvorlige skader på området omkring San Diego," fortæller geolog Pat Abbot til Homelandsecuritynewswire.

Konsekvenser for nybyggerier

Ifølge USA's geologiske undersøgelser, USGS, er der halvtreds procents risiko for, at et jordskælv med en styrke af 7,5 Richter vil ramme det sydlige Californien inden for 30 år. Til sammenligning havde jordskælvet, der ramte Japan for nylig, en styrke på 8,9. Da Richter-skalaen er logaritmisk, var det japanske skælv væsentligt kraftigere end det forventede skælv i USA.

Men geologernes frygt er blevet genopfrisket af jordskælvet i Japan, indrømmer geofysiker Gary Fuis ved USGS:

"Ja, vi er temmelig bekymrede for det kommende skælv," siger han.

Forskerne venter at have regnet på effekten af de 120 sprængninger til september.

Herefter kan resultaterne få stor indflydelse på kravene i bygningsregulativer i jordskælvstruede områder i Californien og udarbejdelsen af nødhjælpsplaner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen