Forskere får adgang til "skjulte" forsøg
Efter tre års kamp får danske forskere nu indblik i arkiver over upublicerede artikler.
Efter en klage til den europæiske ombudsmand og tre års kamp er det lykkedes Peter C. Gøtzsche, direktør ved Det Nordiske Cochrane Center, og hans kollega, ph.d.-studerende Anders Jørgensen, at få adgang til resultaterne af upublicerede kliniske forsøg med to slankemidler.
Det giver forskerne fra Cochrane Centret mulighed for at lave en mere præcis vurdering af stoffernes effekt.
Det har de ellers hidtil været afholdt fra, fordi de studier, der er blevet publiceret, har været af for dårlig kvalitet og for fokuserede på de mest positive resultater.
»Det er en kerneopgave for Cochrane Centret at forske i forskningens problemer, og det er måske det største, jeg har opnået i hele min karriere,« siger en glad Peter C. Gøtzsche.
Han håber, at forskernes tre år lange kamp vil gøre det nemmere for dem selv og andre at få adgang til de informationer, der kan give et mere korrekt og nøgternt billede af lægemidler. For det er der brug for, mener Peter C. Gøtzsche.
Negative resultater gemmes væk
Manglende publikation af studier, der har givet neutrale eller negative resultater, såkaldt publikationsbias, er ifølge Peter C. Gøtzsche et stort problem i forskningsverdenen generelt.
»Medicinalindustrien og også akademiske forskere publicerer fortrinsvis forsøg med positive resultater, mens de andre ikke publiceres. Også blandt de forsøg, der publiceres, har vi her på Cochrane Centret vist, at man helst udvælger de effektmål, der var mest positive. Der foregår en selektion hele tiden, som i høj grad er medvirkende til, at man ikke kan stole på det, der bliver publiceret,« forklarer Peter C. Gøtzsche.
Han nævner som eksempel et amerikansk studie af antidepressive midler. Her viste det sig, efter at man indhentede de upublicerede undersøgelser fra den amerikanske lægemiddelstyrelses hjemmeside, at effekten af de forskellige lægemidler var over dobbelt så stor i de publicerede studier som i de upublicerede.
Forskerne afventer stadig modtagelsen af de upublicerede studier af de to slankemidler.
Men når de dumper ind med posten, er de klar til at gå i gang. Og det kan få konsekvenser på de danske apoteker.
For det ene af de stoffer, forskerne skal undersøge, er orlistat. Det er det aktive stof i blandt andet slankemidlet Alli, der kan fås i håndkøb.
Læs hele historien på Videnskab.dk: Danskere får adgang til 'skjult' lægemiddelforskning
LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse anklages for hykleri