Stavgang aflaster ikke dine knæ

Stavgang aflaster ikke knæleddet, som det ellers hævdes af både sælgere, sundhedsmagasiner og Gigtforeningen. Falsk varebetegnelse, mener forsker.

Artiklens øverste billede
Et nyt studie konkluderer, at uanset hvor meget tryk, der lægges på gangstavene, så gør det ingen forskel i forhold til belastningen af knæet. Arkivfoto: Frank Leonhardt/dpa

På Gigtforeningens hjemmeside kan man læse, at stavgang er skånsom for sårbare led, og at stavene er med til at aflaste især knæene.

Lignende udsagn kan man læse hos iForm, Fysioterapeuten, Osteoporoseforeningen, Sundhedsguiden.dk og på et hav af andre hjemmesider.

Men det er sandsynligvis ikke rigtigt. Det viser et nyt dansk studie, som netop er offentliggjort online i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

I studiet har forskerne brugt en sofistikeret biomekanisk model til at vise, at stavgang ikke aflaster knæleddet.

»Det kan ikke nytte, at man siger, at stavgang er en særlig skånsom form for motion, hvis det ikke passer. Det er falsk varebetegnelse,« siger Tine Alkjær, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Sofistikeret biomekanik

Faktisk er der tale om to forskellige studier, et fra 2008 og et helt nyt fra november 2010, som begge afviser, at stavgang skulle have en aflastende effekt, hvis man bevæger sig på et fladt underlag.

Begge studier er lavet ved hjælp af en avanceret biomekanisk model, som tager højde for de forskellige faktorer, som belaster knæet. Forskerne målte forsøgsdeltagernes skridt på en særlig trykfølsom platform, samtidig med at deltagernes gangbevægelser blev filmet og analyseret.

»Det er vanskeligt og kompliceret at udregne belastningen af knæet, men jeg vil hævde, at vores mål er mere sofistikeret og mere præcist end tidligere forsøg,« siger Tine Alkjær, som er lektor i biomekanik på Københavns Universitet.

Fremdrift i stedet for aflastning

Det nyeste studie konkluderer, at uanset hvor meget tryk, der lægges på gangstavene, så gør det ingen forskel i forhold til belastningen af knæet.

»Det skyldes sandsynligvis, at stavene ikke sættes lodret ned i jorden, men sættes ned bagudrettet i en vinkel på omkring 45 grader i forhold til underlaget. Det giver fremdrift, fordi man trykker bagud,« siger Tine Alkjær.

Derfor fungerer stavene ikke som en vandrestok, som man støtter sig til, men nærmere som en skistav, som man trykker bagud for at øge hastigheden.

Læs hele historien på Videnskab.dk: Stavgang aflaster ikke dine knæ

LÆS OGSÅ: Forskere: Kort gåtur påviser ældres sundhed

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.