Forhistoriske havkrybdyr var varmblodede
For millioner af år siden var de store krybdyr i verdenshavene varmblodede, viser ny forskning.
For mange millioner år siden, mens dinosaurerne regerede på landjorden, var verdenshavene fyldt med store rovøgler.
De store havkrybdyr kom fra en anden gren på livets stamtræ end dinosaurerne, men deres størrelse var ikke desto mindre skræmmende.
Nu har franske forskere påvist endnu et fællestræk hos de forhistoriske kæmpedyr. I modsætning til nulevende krybdyr var de store krybdyr i havet nemlig varmblodede ligesom dinosaurerne.
»Vi har som de første demonstreret, at tre forskellige udviklingslinjer hos krybdyrene var varmblodede,« fortæller Gilles Cuny, der er lektor i vertebratpalæontologi ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.
Han er medforfatter på artiklen, der netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Science.
Resultaterne er egentlig ikke overraskende, siger Gilles Cuny.
»Mange videnskabsmænd har længe ment, at de store krybdyr måtte have været varmblodede på en eller anden måde. Tidligere var det kun en hypotese, vi er bare de første til at demonstrere det,« siger han og understreger, at det meste af arbejdet blev udført af en ph.d.-studerende ved University Lyon 1 i Frankrig.
Kunne sprede sig over større områder
Den umiddelbare fordel ved at udvikle varmblodethed for de gamle kæmpedyr var muligheden for at jage i langt større områder end tidligere.
»De kunne overleve i koldt såvel som varmt vand,« siger Gilles Cuny.
»Det betød, at de kunne leve i områder, hvor der ikke var nogen andre store rovdyr og dermed undgå konkurrence fra tidens store fisk. En anden fordel var, at disse dyr formodentlig var bedre til at dykke meget dybt ned i vandet ligesom for eksempel kaskelothvalen i dag,« forklarer han.
Ved udgangen af Kridttiden for 65 millioner år siden uddøde de store havøgler, og deres plads blev efterhånden overtaget af pattedyrene.
Læs mere på Videnskab.dk: Forhistoriske havkrybdyr var varmblodede
LÆS OGSÅ: Gys fra fortiden: Gigantslangen