Annonce
Viden

Nyt gammelt menneske fundet

To fossiler fundet i Sydafrika er måske et hidtil uudforsket udviklingstrin i menneskets historie.

Fossilerne af en kvinde og en ung mand er blevet fundet i resterne af en grotte i Sydafrika. De to fossiler er muligvis mor og søn, og de levede for omkring to mio. år siden. Det skriver BBC.

Forskerne fra University of the Witwatersrand i Sydafrika står bag fundet, og ifølge dem er der tale om fossiler fra en periode, hvor mennesket udviklede sig fra en gående abe til noget, der ligner nutidens menneske.

"Denne periode er en af de dårligst repræsenterede i den mængde af fossiler, vi har fra menneskets tidlige udvikling," siger professor Lee Berger fra University of the Witwatersrand og tilføjer, at det er et vigtigt hul i historien, som fundet er med til at udfylde.

Kontroversielt fund

Der er dog ikke enighed i forskerverdenen om, hvor det nye fund skal placeres på menneskets udviklingsstige. Nogle forskere mener, at det nye fund er en del af homo-arten af mere moderne mennesker, som nutidens mennesker i øvrigt også tilhører.

Andre fremhæver, at der tidligere er fundet fossiler, der var ældre end det nye fund, men som tilhørte homo-arten, og at de nye fossiler derfor i det mindste har levet lige på det tidspunkt, hvor den moderne homo-art opstod.

Også de fysiske træk fundet på fossilerne peger i flere retninger. Fossilernes små tænder, fremstående næse, meget udviklede bækken og de lange ben peger mod det mere moderne menneske, mens de lange arme og det lille kranie kan tyde på ældre og mindre udviklede menneskeformer.

Døde pludseligt

De to fossiler blev fundet i en delvist sammenstyrtet grotte i Malapa i området Cradle of Humankind World Heritage Site, hvor der tidligere er blevet fundet mange andre vigtige fossiler.

Fossilerne lå under en meter fra hinanden, hvilket ifølge forskerne tyder på, at de i det mindste har kendt hinanden. Sammen med de to fossiler blev også fundet døde dyr, herunder resterne af en sabelkat, en antilope, mus og kaniner.

"Vi går ud fra, at der er sket en form for ulykke, der har fået alle disse fossiler til at falde ned i grotten sammen for så at blive fanget og begravet," siger professor Paul Dirks, der er et af medlemmerne på holdet, der fandt fossilerne.

I øvrigt hjalp den interaktive jordklode Google Earth forskerne til at finde fossilerne, da de ved hjalp af satellitbilleder herfra kunne udpege det mest sandsynlige sted til at finde fossiler.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her