Génfejl kan tredoble kræftrisiko

Ny dansk kræftforskning har for første gang kortlagt en speciel génfejl, der tredobler risikoen for brystkræft.

En særlig, arvelig genfejl kan tredoble kvinders risiko for at få brystkræft. Det fremgår af en dansk undersøgelse, som offentliggøres i det nye nummer af det ansete amerikanske tidsskrift Journal of Clinical Oncology. Forskerne anbefaler, at man fremover screener kvinder for denne génfejl, hvis der er mistanke om arvelig brystkræft i familien.

Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder, og 13-15 pct. af alle kvinder rammes af brystkræft. En del brystkræft er arvelig, og danske læger undersøger i dag rutinemæssigt kvinder for mutationer i de to kendte géner, BRCA1 eller BRCA2, hvis der er mistanke om arvelig brystkræft i familien. Men lægerne screener ikke for mutationer i et tredje gén, CHEK2, der blev fundet for få år siden. De danske forskere har som de første undersøgt udbredelsen af denne génfejl i den almindelige befolkning og via 5.000 kvinder kortlagt, hvor meget génfejlen øger kvinders brystkræftrisiko.

Farligt for 60+

Ca. en halv pct. af de danske kvinder viser sig at have génfejlen - det drejer sig om ca. 13.700 danske kvinder i alt. »Vi kan se, at génfejlen tredobler ganske almindelige kvinders risiko for at få brystkræft. Det har ingen i verden før påvist,« siger professor Børge Nordestgaard fra Herlev Sygehus.

Blandt de kvinder, som bar génfejlen, udviklede 12 pct. brystkræft, sammenlignet med fem pct. af ikke-bærerne. En tredobling af risikoen betyder ikke så meget for en ung kvinde, fordi hendes risiko i forvejen er lille. Men kvinder over 60 år, der bruger hormonpræparater og er overvægtige, får samlet set en stor risiko: Hver fjerde af disse med génfejlen vil få brystkræft inden for 10 år, oplyser professoren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.