Annonce
Viden

Verdens mest øde sted: Her er Nasas gravkammer

Langt ude i Stillehavet ligger vragdelene af flere hundrede gamle rumfartøjer begravet.

På koordinatet 48°52'36.0"S+123°23'36.0"W ligger det sted i verden, der befinder sig længst væk fra nogen civilisation.

Det bliver kaldt Point Nemo eller den oceaniske utilgængelighedspol.

Det ligger så afsides, at astronauterne på Den Internationale Rumstation ISS er tættere på Point Nemo, når de flyver over det, end nogen mennesker på land.

Stillehavet er det eneste, der er at se i miles omkreds, men under vandoverfladen gemmer Point Nemo på vragdele af over 260 forskellige gamle satellitter, rumraketter og rumstationer.

Nasa kalder det »rumfartøjernes kirkegård«. Det er det koordinat, de sigter efter, når de skal sende deres rumfartøjer tilbage mod Jorden. Lige netop fordi der ikke er menneskeliv i nærheden, sender Nasa sine gamle rumfartøjer ned mod dette sted.

Det er langt fra alle rumfartøjer, der ender deres dage på Point Nemo. Forskere vurderer, at der befinder sig omtrent 170 mio. stykker rumaffald i kredsløb rundt om Jorden, men de ved kun, hvor 22.000 af disse stykker befinder sig.

Rumaffaldet er oftest mindre dele af gamle rumfartøjer. Det meste rumaffald er ikke større end en mønt, men det bevæger sig med op til 27.000 km/t og kan derfor lave voldsomme og omkostningsfulde skader på fungerende fartøjer.

For 60 år siden skød Sputnik 1 det store rumkapløb i gang

Nasa frygter, at affaldet over tid vil kunne skabe en kædereaktion, hvor kolliderende rumaffald vil skabe mere rumaffald, der i sidste ende vil gøre det umuligt at sende nye fartøjer ud i rummet.   

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her