Annonce
Viden

Mikroplastik gemmer sig andre steder end i Østersøen

Et studie viser overraskende, at der ikke er kommet mere mikroplast i Østersøen trods langt større udledning.

På trods af at mere og mere plastic ender i havet, er det ikke til at finde i Østersøen ifølge et nyt studie.

Det betyder dog ikke, at det ikke er der, skriver Videnskab.dk. Studiet viser, at mængden af mikroplast i Østersøen har været konstant i 25 år.

- Vi havde regnet med, at der ville være sket en stigning. Produktionen af plast i Europa i samme periode er tredoblet.

- Men der er ingen stigning af mikroplast, hverken i vand eller i fisk fra Østersøen, siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet, til Videnskab.dk.

Fakta: Mikroplast i det danske drikkevand

Undersøgelsen, der sket i samarbejde med Københavns Universitet og tyske Geomar, har analyseret plankton og fiskeprøver fra 1987 til nu.

Tesen var, at studiet ville vise, at fisk og plankton ville have en større koncentration af plastic i sig, da mængden af plastic, der bliver udledt er steget voldsomt. Men det var altså ikke tilfældet.

- Undersøgelsen er flot og grundigt arbejde, der bekræfter, at belastningen af mikroplast ikke er særlig høj i selve vandsøjlen.

- Det passer godt med andre undersøgelser af havbunden, som viser, at der en meget højere koncentration af plastpartikler, som er aflejret i havbunden.

- Her kan mikroplast blive tilgængeligt for bunddyr som orm og krebs, der også er fiskenes føde, siger seniorforsker i havmiljø ved Aarhus Universitet Jakob Strand til Videnskab.dk.

Spørgsmålet er nu, hvor plasticen så bliver af, når den ikke ender i fiskene.

- Det er muligt, at fiskene fungerer som en slags elevator, og ved hjælp af deres fordøjelsessystem transporterer de plasten ned på havbunden, hvor vi vil kunne lokalisere den ved at hente prøver op. Det er muligt, at den bliver nedbrudt af bakterier.

- Det er også muligt, at mikroplasten bliver ført væk fra Østersøen af havstrømme og findes koncentreret andre steder, hvor den måske skader dyrelivet, siger DTU's Torkel Gissel Nielsen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her