Annonce
Viden

Forskere er uenige: Står der "Allah" i vikingernes klæder?

Klæder fra Vikingetiden fundet i Sverige har mønstre, som ifølge svensk forsker betyder "Allah". Dansk forsker er skeptisk.

Mønstret fra vikingedragterne spejlvendes. Står der "Allah"? Foto: HO.

Vikingeklæder fundet i Sverige har særlige vævede mønstre af silke og sølvtråd, der ifølge en svensk forsker betyder "Allah" og "Ali".

Det skriver BBC.

Klæderne blev fundet i slutningen af 1800-tallet og i midten af det 20. århundrede i båd- og kammergrave nær de svenske byer Birka og Gamla Uppsala.

Annika Larsson, tekstil-arkæolog ved Uppsala Universitet, har nu fundet de gamle gravdragter frem til en nærmere undersøgelse, efter de har været opbevaret.

Hun blev interesseret i klæderne efter at have set noget lignende fra Persien og Kina.

Mønstrene på dragterne er egentlig en arabisk skrift, der kaldes kufi, mener Annika Larsson. Ved at spejlvende skriften er hun kommet frem til, at navnene "Allah" og "Ali" er vævet ind i stoffet.

Mønstrene fra vikingedragterne spejlvendes. Foto: HO.

Tolkningen vækker opsigt, da der ikke tidligere er fundet noget lignende i Skandinavien.

»Muligheden for at nogen af dem der er i gravene, er muslimer, kan ikke udelukkes,« lyder det fra Annika Larsson til BBC.

Tro i Vikingetiden:
  • Vikingetiden - slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet.
  • I de år udbredte kristendommen sig i Europa.
  • Danskerne troede i begyndelsen af Vikingetiden på den nordiske mytologi.
  • I 900-tallet blev Jellingestenen rejst, og her kan man læse, hvordan kong Harald Blåtand kristnede danskerne.
Ulla Mannering, seniorforsker og tekstilarkæolog på Nationalmuseet, er dog mere kritisk over for opdagelsen.

»Det er spændende. Men spørgsmålet er, om det er rigtigt, at det er sådan, mønstrene skal tolkes. Jeg mener, at det er svært at dokumentere, og vi er ude i spekulationer, når det skal spejlvendes, før man kan forstå det,« siger Ulla Mannering.

I Sverige er Annika Larsson overbevist om, at det er et vigtigt fund. Hun tror på, at flere lignende opdagelser er mulige.

»Nu hvor jeg ser på vikingemønstrene på en ny måde, er jeg overbevist om, at jeg vil finde flere islamiske påskrifter i de resterende fragmenter fra disse udgravninger og på andre af vikingetidens tekstiler,« fortæller Annika Larsson til BBC.

Ifølge Ulla Mannering er skrift på vikingernes beklædningsdelene dog yderst sjældent.

Klæderne blev bl.a. fundet i byen Birka, som var et centralt handelsområde under Vikingetiden.

De skandinaviske vikinger drog ned gennem Rusland til Østen for at sælge pels. Med sig hjem købte de silke, sølv og perler, som de bl.a. solgte i Birka.

Derfor er de to forskere enige om, at vikingerne fik inspiration fra Østen.

Et af de udgravede fragmenter af fin silke og sølvtråd fundet i Sverige. Foto: HO.
Ulla Mannering påpeger dog, at den slags bånd, som mønstret er vævet i, opfattes som et lokalt skandinavisk produkt og ikke importeret. Men da Vikingetidens brede befolkning ikke kunne læse, er hun usikker på, hvilken betydning mønstrene har haft.

»Spørgsmålet er, om de overhovedet har forstået sammenhængen, selvom de har været inspireret af Østens mønstre,« forklarer Ulla Mannering.

I Danmark er der fundet vævede bånd med lignende mønstre, men kun i ganske få danske grave har man fundet kombinationen af silke-, guld- og sølvtråde, som fundene fra Birka. Det fænomen tilhørte kun den absolutte elite i Vikingetiden, fortæller Ulla Mannering.

»Nu er det nødvendigt med flere og dybdeborende undersøgelser, før vi kan konkludere om tolkningen af mønstrene er korrekt,« udtaler Ulla Mannering og fortsætter:

»Det er oplagt, at man nu undersøger båndene fra Danmark, for at se om det svenske resultat kan verificeres.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her