*

Viden

Arkæolog: Bornholmsk kobberfund ændrer vores syn på Stenalderen

Stenalderfolk har været i overraskende tæt kontakt med andre dele af Europa, siger arkæolog efter et nyt kobberfund. Men ikke alle er enige i, at kobberstykket er specielt.

Det kan være svært at få øje på, men arkæologernes avancerede udstyr hjalp dem til at finde det grønlige kobber, der stikker op fra jordklumpen i højre halvdel af billedet. Foto: Michael S. Thorsen

Ved Vasagård på Sydbornholm har arkæologer gjort et usædvanligt fund – et stykke kobber, som formentlig stammer fra en økse fra mellemste del af den såkaldte bondestenalder. Det skriver Videnskab.dk.

»Kobberet er yderst sjældent i bondestenalderen, så det er et ganske særligt fund, vi har udgravet,« siger Michael Thorsen, der er arkæolog ved Bornholms Museum og udgravningsleder på Vasagård, hvor fundet er gjort.

Også en anden arkæolog er begejstret for fundet.

»Det er et af de mest fantastiske fund fra perioden. Jeg tror klart, det kan blive en af aspiranterne til Slots- og Kulturstyrelsens konkurrence om årets arkæologiske top-ti fund,« siger Finn Ole Nielsen, der er chefarkæolog ved Bornholms Museum.

Læs også: Mystiske solsten vælter op på bornholmsk kultplads fra stenalderen

Med kobberstykket kan vi ifølge arkæologerne sige to ting om perioden:

  1. Det viser, hvor ekstremt vigtig religion har været for stenalderfolket.
  2. De var langt mere udviklede og har haft mere kontakt ud i verden, end hvad arkæologer hidtil har antaget.

Jordklumpen med kobberet skal nu røntgenfotograferes, så arkæologerne kan se, hvilken genstand der nærmere bestemt er tale om. 

Kan give en ny forståelse af perioden

Arkæologer har længe haft en forestilling om, at stenalderfolket var meget primitive og kun havde sparsom viden om omverdenen. Kobberet, der er fra 2900-2800 fvt., kan derfor give en ny forståelse af perioden, mener Finn Ole Nielsen.

»Kobberet tyder på, at stenalderfolket var langt mere udviklet, end vi troede,« siger han og tilføjer, at kobber må have været udtryk for, at de enten har rejst eller fået fragtet det, og dermed haft kontakt med andre dele af Europa.

Læs også: Sjældent fund: Opslagstavle fra stenalderen

Kobberet kan ifølge Michael Thorsen også give et indtryk af, at religion må have været ekstremt vigtigt for stenalderfolket. Det tolker han, fordi de har valgt at opofre noget, der var så værdifuldt og sjældent for perioden.

Han forestiller sig, at de religiøse handlinger har skullet opretholde livets gang, hvilket formentlig har givet religionen en helt central betydning for deres kultur.

Ikke så enestående endda

I Danmark er der gjort flere kobberfund rundt omkring i landet fra stenalderen. 

Heriblandt 50 flade kobberøkser og forskellige småsager som smykker og et enkelt dolkblad, fortæller Helle Vandkilde, der ikke har været med til udgravningen. Hun er arkæolog og professor ved afdeling for arkæologi og kulturarvsstudier på Aarhus Universitet.

Læs også: Gorm den Gamle printet i 3D: Havde mærkelig gevækst i nakken

På grund af flere andre kobberfund og en enkelt kobberøkse, der er fundet på Bornholm fra samme periode, mener hun ikke, der er tale om et enestående fund.

»Kobber er altså ikke overmåde sjældent fra den tid, men Vasagård ser ud til at levere en sikker rituel kontekst, og kobberfundet kan dermed blot bekræfte, hvad flere arkæologer hidtil har formodet og altså ikke tilføje meget nyt,« siger hun.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her