Danske forskere er klar med en kemisk bombehund

Forskere fra DTU står bag et kemisk sniffersystem, der skal snuse sig frem til narkolagre og sprængstof.

Artiklens øverste billede
Seniorforsker Mogens Havsteen Jakobsen fra DTU Nanotech. Danske forskere står bag et kemisk sniffersystem, der i sin endelige form kan snuse sig frem til narko og sprængstof. Foto: Jesper Scheel

Smuglere, terrorister og andre forbrydere står over for en ny fjende, når de fremover fragter narkotika eller fifler med hjemmelavet sprængstof.

Fjenden hedder Crim-Track Sniffer og er en lille kasse i sort, hvidt og orange med en animeret hund på siden og en plastikslange monteret for enden som en tynd snabel.

Bag projektet står forskere fra DTU Nanotech, og ifølge en af dem - seniorforsker Mogens Havsteen Jakobsen - kan flere myndigheder bruge kassen, når den er helt færdigudviklet.

- Det kan være i lufthavnen, hvor man kan bruge den til at undersøge, hvad der er i en efterladt taske eller tjekke flybagagen for bomber.

- Det kan også være postvæsnet eller toldere, der skal undersøge indholdet af en container, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

Indtil videre er forskerne kun klar med en prototype på systemet, og der vil gå endnu et par år, før "den kunstige næse" reelt er klar til at supplere politiets sporhunde.

Til den tid er Crim-Track også tiltænkt en rolle i et stort overvågningsprojekt af kloaksystemerne, som EU har sendt i udbud.

Her er det tanken, at der i større byer skal opsættes permanente sniffere i kloakkerne, som giver besked, hvis der i vandet eller luften i rørene er spor af sprængstof eller narko.

Når snifferne i kloakken har fundet det første spor, er det meningen, at Crim-Track systemet skal snuse sig frem til laboratorierne, hvor sprængstoffet eller narkoen bliver lavet,

- Så kan vores mobile næse spore tilbage til kilden, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

I Kemisk Beredskab under Beredskabsstyrelsen har civilingeniør og analysekemiker Jesper Mogensen haft lejlighed til at studere DTU-forskernes arbejde.

Og han ser et stort potentiale for eksempelvis bomberydderne og deres hundes sikkerhed.

- Vi ville kunne bruge det i de sager, hvor der er mistanke om, at der er noget eksplosivstof. Her ville det være meget positivt, hvis vi kunne sniffe til tingene uden at røre dem.

- Nogle af de eksplosivstoffer, som fremstilles illegalt, er ganske ustabile, så når man kommer ud til sådan noget, er der altid en risiko for, at man antænder det, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.