Annonce
Viden

WHO: Danmark har elimineret mæslinger

Det er vigtigt, at Danmark fastholder en høj tilslutning til MFR-vaccinationsprogrammet, skriver SSI.

Danmark opfylder nu betingelserne for at have elimineret mæslinger.

Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen WHO i sin opgørelse fra 2016, skriver Statens Serum Institut (SSI).

Elimination betyder, at der ikke har været vedvarende smitte af mæslinger i landet i de tre kalenderår mellem 2014 og 2016, skriver instituttet. Men det er ikke det samme, som at mæslinger dermed er udryddet herhjemme.

Her er manden, som fik folk til at frygte MFR-vaccinen

Mæslinger
  • Sygdommen er meget smitsom.
  • Smitte overføres med luftvejssekret via hænder eller genstande eller ved dråber, der hostes eller nyses ud i luften.
  • Forløbet med mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne.
  • I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald.
  • I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
  • Symptomer på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og udslæt efter tre-fire dage.

Kilde: ssi.dk og sst.dk

Ifølge WHO må der godt være enkelte importerede tilfælde med begrænset smitte, men smittekæderne skal være velbeskrevne, og cirkulationen af mæslingevirus skal stoppes inden for højest et år.

Da elimination ikke er lig med udryddelse (eradikation), og fordi sygdommen er meget smitsom, er det vigtigt, at Danmark fastholder en høj tilslutning til vaccinationsprogrammet, skriver SSI.

Lokalpolitikere vil samle uvaccinerede børn i daginstitution

MFR-vaccinationen har netop rundet sit 30 års jubilæum i Danmark og har været hyppigt omdiskuteret i mange år, da nogle forældre frygter bivirkninger fra vaccinationen. Nogle kritikere mener eksempelvis, at vaccinationen, der siden 1987 er blevet tilbudt til børn for at skåne dem for både mæslinger, røde hunde og fåresyge, kan forbindes til autismetilfælde.

Verdenssundhedsorganisationen havde oprindeligt som mål senest i 2015 at eliminere mæslinger i Europa - og dermed også Danmark. I 2016-afgørelsen fra WHO fremgår det, at mindst 33 lande i Europaregionen har nået målet. WHO anbefaler en tilslutning på 95 pct. til begge MFR-vacciner.

I Danmark er tilslutningen til den første vaccine, som gives, når barnet er 1,5 år på ca. 90 pct. Ved den anden vaccine, som gives ved fireårsalderen, er tilslutningen ca. 85 pct.

Hvis man ikke er vaccineret, bliver man ikke immun, og således kan man blive syg under rejser i udlandet potentielt give smitten videre, når man kommer hjem. I august fik en dansker herhjemme konstateret mæslinger efter at have opholdt sig i Polen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ville Den Russiske Revolution være sket uden Lenin?

Claus Bryld, historiker
Da Lenin kom til Rusland i en forseglet togvogn, startede en revolution, der endte i katastrofe.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her