Viden

En god snak med lægen får skeptikere til at vaccinere deres børn

90 procent af skeptikere vaccinerede deres børn efter at have fået rådgivning af en børnelæge i et spansk studie.

I Danmark er tilslutningen til vaccinen mod mæslinger, røde hunde og fåresyge stadig høj, men tilslutningen til HPV-vaccinen er styrtdykket de seneste år. Foto: Lukas Schulze/AP

Selvom der for længst er udviklet vacciner mod børnesygdomme som mæslinger, røde hunde og fåresyge, bliver folk stadig smittet hvert år.

Årsagen er, at nogle forældre nærer mistro til vaccinen og derfor undlader at vaccinere deres børn.

Et studie fra Spanien viser til gengæld, at noget så simpelt som en samtale med lægen kan få ni ud af ti skeptikerne til at lade deres børn vaccinere alligevel. Det skriver Videnskab.dk.

»Rådgivningen virker, og det var en fornøjelse for mig at se børnene blive vaccineret,« siger spanske Roi Piñeiro Pérez, der ledte forsøget. Han er børnelæge, ph.d. og leder af børneafdelingen på Villalba General Hospital, til Videnskab.dk.

Studiet er publiceret i det spanske lægetidsskrift Annales de Pediatria.

Læs også: Hurtige cyklister lever længere

Vigtigt at tage skeptikerne alvorligt

Studiet involverede 20 familier med ikke-vaccinerede børn.

Forskerne oprettede en specialklinik til formålet, hvor børnelæger stod for rådgivningen, og familierne fik cirka 30 minutters rådgivning per gang.

De fleste familier holdt sig til en eller to konsultationer, og efter forsøget valgte 90 procent af familierne at vaccinere deres børn helt eller delvist.

Læs også: Hvilken temperatur er bedst at sove i?

Ifølge forskeren er nøglen til at overbevise de skeptiske forældre, at man som læge tager deres argumenter alvorligt og sætter sig i deres sted.

»Når jeg rådgiver, forsøger jeg virkelig at forstå, hvorfor de vælger ikke at vaccinere deres børn. Jeg holder mund og lytter til forældrene og registrerer deres begrundelser,« siger Roi Piñeiro Pérez.

»Først når de har fremlagt deres bekymringer, går jeg dem igennem en efter en. Ofte er de baseret på myter eller misforståelser. Andre gange er indvendingerne sande nok, men bare ikke nok til at vælge vaccinen fra.«

Læs også: Kødædende plante bruger katapult

Roi Piñeiro Pérez vurderer, at det ofte går galt i mødet mellem forældre og læge, fordi lægen er utålmodig.

»Ofte lytter læger simpelthen ikke til vaccineskeptikere. De bliver vrede, eller i værste fald er de ligeglade. Men det er nødvendigt med civiliseret snak, hvis man har forhåbninger om at overbevise forældrene,« mener han.

Lettere at rådgive modtagelige skeptikere

Familierne, der deltog i forsøget, har imidlertid selv meldt sig som deltagere, og det rejser spørgsmålet, om de er repræsentative for den typiske vaccineskeptiker.

»Det er klart, at resultatet er begrænset af, at vi kun kunne rådgive forældre, der selv var villige til at diskutere deres skepsis. Og det er uden tvivl lettere at rådgive den slags skeptikere, frem for dem der er helt urokkelige i deres modstand mod vacciner,« siger Roi Piñeiro Pérez.

»Desværre kan det ikke være anderledes, da vi ikke kan påtvinge folk rådgivning.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her