Viden

Ekstraordinært fund tyder på ’rollespil’ i stenalderen

En stor samling pilespidser på en stolperække i Høje Taastrup har måske været stenalderens svar på rollespil, mener en dansk arkæolog.

Pilespidserne er af typen 'skafttunge', som har kunnet surres fast til et skaft. Foto: Lotte Reedtz Sparrevohn, Kroppedal Museum via Videnskab.dk

Hvad skal man lægge i et fund af op mod 150 pilespidser, alle samlet på ydersiden af en høj række stolper, som i stenalderen har indhegnet et gigantisk område?

Umiddelbart fristes man til at tænke, at nogen i bedste Game of Thrones-stil har prøvet at komme ind i et befæstet område. Et opgør af en art. Men arkæolog Lotte Sparrevohn tænker i en anden retning:

»Vi kan se, at der er foregået forskellige former for ritualer i dette område, så jeg tror nærmere, at der er tale om en form for ritualiseret kamphandling. Rollespil, ville man nok kalde det i dag,« siger Lotte Sparrevohn, som er leder på udgravningen ’Helgeshøj’ i Høje Taastrup og museumsinspektør ved Kroppedal Museum til Videnskab.dk.

Fede fund ventede i mulden

Fundet af de mange pilespidser fra bondestenalderen for omkring 5.000 år siden er ekstraordinært af flere årsager.

Dels fordi denne type pilespidser med ganske få undtagelser ikke tidligere er fundet i så store mængder. Dels fordi fundet knytter sig til det gigantiske bygningsværk, en såkaldt ’palisade’, som stolperækkerne ved Helgeshøj udgør.

Læs også: Stenalderfolks håndværk forbløffer forskere

Da arkæologerne i år 2000 første gang gravede ved Helgeshøj, fandt de kun én stolperække, men da de vendte tilbage til området i 2016, opdagede de hurtigt, at der var tale om mindst fem stolperækker i palisaden.

Indtil videre har de udgravet næsten to hektar, hvilket svarer til næsten 3 fodboldbaner, og det er stadig kun en brøkdel af pladsen.

»Vi snakker om nogle anlæg, der kan være op til 8 hektar store, så der er lang vej endnu,« lyder det fra Lotte Sparrevohn.

»Vi turde ikke tro på det«

Udgravningen af Helgeshøj-palisaden ligger lige ud til Holbækmotorvejen ved Høje-Taastrup, og da arkæologerne i 2016 fik lov til at grave i området igen i forbindelse med anlægningen af en motorvejsrampe, var de til at begynde med usikre på, om der overhovedet var fortidsminder bevaret i området.

Læs også: Forhistorisk vulkan tvang stenalderjægere på flugt

»Allerede den første dag fandt vi en pilespids og sporene af flere stolperækker under muldjorden, og vi turde næsten ikke tro på, at det var rigtigt,« siger Lotte Sparrevohn.

Men det skulle snart vise sig, at Helgeshøj-palisaden også på dette punkt skiller sig ud; her var masser af fund, og efter de første 30 pilespidser stoppede arkæologerne med at tælle. Men også mange andre interessante fund så dagens lys, fortæller Lotte Sparrevohn.

»Blandt andet brændte stumper af flinteøkser, som formentlig har indgået i ceremonier og ritualer, for flint springer i mange, skarpe stumper ved påvirkning af ild, og man tabte dem ikke på bålet ved et uheld.«

Brændte dyreknogler og ødelagte slibesten

Det er i høj grad på grund af sådanne fund, at Lotte Sparrevohn forestiller sig, at pilespidserne også kan dække over en form for ritualer, der er foregået i eller omkring palisaden. Også nedgravede brændte dyreknogler og bevidst ødelagte slibesten gelejder tankerne i den retning.

I en tidligere artikel på Videnskab.dk har en bornholmsk arkæolog, Finn Ole Sonne Nielsen, udtalt, at han ikke kan se, hvorfor man til at starte med skulle lægge så meget energi i et bygningsværk, hvis ikke der var tale om religion.

Læs også: Mystiske solsten vælter op på bornholmsk kultplads fra stenalderen

»Der er gået så mange træer til, så man tror, det er løgn. Når man bruger så mange ressourcer på noget, må det have noget med religion at gøre,« sagde Finn Ole Sonne Nielsen om den bornholmske palisade Vasagård, som igen og igen er blevet fornyet – ikke repareret – og ifølge Lotte Sparrevohn på mange måder minder om Helgeshøj.

»Der er så mange ubesvarede spørgsmål, men det er også det fantastiske ved det,« tilføjer hun.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her