Viden

»Helt vildt«: Ukendt militærmagt fra Jernalderen i Midtjylland

En udgravning i Midtjylland kan vende op og ned på den danske jernalder. »Helt vildt,« mener en arkæolog, imens en anden har »svært ved at have plads til det inde i hovedet.«

På billedet ses studerende fra Københavns Universitet, som er i gang med at tage prøver fra det, som engang i jernalderen var et militæranlæg med våbenproduktion. Foto: Maja Theodoraki via Videnskab.dk

Under den danske jernalder var landbruget i fokus. Jovist, der var nok et par krige og lidt vold hist og her, men det var landbrugssamfundet, der dominerede. Eller var det?

En udgravning af en jernalderplads ved Ørre i Midtjylland har fået arkæologerne på andre tanker. På pladsen har der omkring år nul været en så usædvanlig stor produktion af jern, at der formentlig er tale om et decideret militæranlæg, som blandt andet har produceret våben.

Fundet peger på, at der i den midterste del af Jernalderen har eksisteret en hidtil ukendt militærmagt – noget, man ellers ikke kunne forestille sig i samfundet før flere hundrede år inde i vor tidsregning. Det skriver Videnskab.dk.

»Jeg har haft svært ved at have plads til det inde i hovedet. Det bryder fuldstændig med hele den måde, vi opfatter jernaldersamfundet,« siger Martin Winther Olsen, der er arkæolog og museumsinspektør ved Museum Midtjylland, om det fund, han har gjort i samarbejde med kolleger og studerende fra Københavns Universitet.

»Det er eddermame spændende«

Da arkæologerne startede udgravningen, var det egentlig med forestillingen om, at de skulle udgrave en jernalderboplads.

Læs også: Guldfigurer var jernalderens Roskilde-armbånd

Nuvel, bopladsen så lidt speciel ud. Bygningerne stod gavl mod gavl, som var de rækkehuse, og det så ud til, at de to rækker af huse, som har været på pladsen, i sin tid stod over for hinanden.

Den ensartethed og struktur var i sig selv interessant for arkæologerne, men da det også viste sig, at der til hver af de 15 gårde på pladsen hørte en smedje med jernudvindingsovn til, begyndte det for alvor at være interessant.

Så mange smedjer kunne nemlig producere langt mere jern, end hvad en enkelt landsby havde brug for, og derfor tyder det på, at der har været en militær produktionsenhed af en art – noget, som vi aldrig før har set eksempler på fra denne tidsperiode.

»Det bliver pludselig andet og mere end fire bondedrenge, der finder deres spyd og skrumler hen et sted og bliver slået ihjel. Nu er det lige pludselig med en organisationsform, som vi ellers skal op mod begyndelsen af vikingetiden for at se udkrystalliseret i en decideret handling. Det er eddermame spændende,« siger Martin Winther Olesen. 

Næsten så stort som guldhornene

Martin Winther Olesen er ikke alene med sin begejstring.

»Det er måske ikke helt guldhornene, men jeg synes, det er tæt på,« lyder det fra Katrine Balsgaard Juul, som er arkæolog og museumsinspektør på Vejlemuseerne og ikke har været med til udgravningen i Ørre. Hun har dog besøgt pladsen for at se fundet med egne øjne.

Læs også: Gorm den gamle printet i 3D: Havde mærkelig gevækst i nakken

»Jeg synes, det er helt vildt. Jeg har aldrig set noget lignende og specielt ikke noget, der er så gammelt,« siger Katrine Balsgaard Juul. 

Hun fortæller, at man skal langt op i tid i dansk jernalder og vikingetid, før man begynder at have nogle reelle militære anlæg.

»Det er lige før, at du skal op til ringborgene og Vikingetiden, før man kan tale om, at der er anlæg af militær karakter. Jeg synes, det er super spændende, og det er ikke lige det, man forventer, ligger og gemmer sig, så det er meget interessant.«

Inspiration fra Romerriget

Militære anlæg som det i Ørre var altså ikke almindelige på vores breddegrader omkring år nul. Til gengæld kender man til lignende hærenheder fra Romerriget i den periode, og derfor kan det tænkes, at nogle jernalder-danskere har ladet sig inspirere.

Læs også: Arkæologer finder Danmarks ældste lokum

»Jeg opfatter det her som Midtjyllands Köln,« siger Martin Winther Olesen. 

Ligesom Köln opstår omkring en romersk legion, opstår Ørregård omkring en germansk hærenhed. Det er den by, som opstår i kølvandet på en massiv, voldsom og stor militær begivenhed.

»Soldaterne har kunnet bo her, men det er også muligt, at der ligger en fortifikation i nærheden, som de rent faktisk har skullet kunne være ved. Det er også muligt, at det om nogle år viser sig, at vi har fortifikationer herude,« vurderer Martin Winther Olesen.

Katrine Balsgaard Juul mener heller ikke, det er usandsynligt, at Ørre-anlæggets grundlæggere har fået et par idéer fra Romerriget.

»De havde jo et kæmpe, struktureret system på det her tidspunkt med industrier, hvor der blev produceret jern, og det er lige før, at man kan kalde det her for et dansk Ruhr-distrikt – bare i Ørre. Det er jo mega fedt. Sådan et gad jeg også godt finde, men det gør jeg nok ikke. Jeg har aldrig set noget lignende her i Danmark,« siger Katrine Balsgaard Juul.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her