*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Viden

Forskere: Facebook og Twitter skader ikke demokratiet

Sociale medier som Facebook og Twitter styrker faktisk den demokratiske samtale i Danmark, konkluderer forskere fra IT-Universitetet i et nyt studie.

Foto: Joerg Koch/AP

I Danmark elsker vi sociale medier. Omkring 65 procent af os er hver dag inde og tjekke opslag på Facebook. Instagram og Snapchat er også populære. Mange af os får vores daglige nyheder fra sociale medier, og vi deltager ofte i debatter online.

Men nogle anklager sociale medier for at være årsag til en demokratisk krise. Især Facebook og Twitter er farlige, fordi de spreder falske nyheder, har det lydt.

Sociale medier bliver også beskyldt for at være ekkokamre, hvor folk kun læser indhold, som bekræfter holdninger, de har i forvejen.

Frygten for sociale medier er dog ubegrundet, viser nye tal fra IT-universitetet. Facebook og de øvrige sociale medier er ikke årsag til, at folk bliver polariserede og dumme. Tværtimod ser det ud til, at sociale medier styrker den demokratiske samtale, konkluderer forskerne. Det skriver Videnskab.dk.

Vi lærer nyt på sociale medier

I undersøgelsen har 1.233 tilfældigt udvalgte danskere over 18 år svaret på spørgsmål om deres brug af sociale medier.

Læs også: Dine Facebook-billeder kan ende som porno i Ekstra Bladet

  • Næsten en tredjedel siger, at de ofte møder synspunkter, de er uenige i, når de bruger sociale medier.
  • Ligeså mange ændrer jævnligt holdning efter at have deltaget i en politisk debat på sociale medier
  • Over halvdelen siger, at de ofte eller nogle gange lærer noget nyt, når de læser noget, som kolliderer med deres verdenssyn.

»Vores undersøgelse viser også, at brugere af sociale medier generelt er åbne over for andre synspunkter end deres egne,« siger Luca Rossi, der er lektor på IT Universitetet i København.

Danskere er ikke til fake news

Falske nyheder, som bliver delt af Facebooks algoritmer eller af venner, har tilsyneladende ikke særlig stor gennemslagskraft hos danskerne.

Den nye undersøgelse og flere andre viser i hvert fald, at folk primært læser nyheder, som bliver delt af store mediehuse, og at de læser et bredt udbud af nyheder fra forskellige kilder, når de er online.

Læs også: Debatterne på Facebook er alt for pæne

»Frygten for, at Facebook og Twitter spreder falske nyheder, ser ud til at være overdreven,« siger Luca Rossi.

Omkring 40 procent af de adspurgte siger, at de aktivt søger information på nettet frem for ukritisk at lade sig spise af med nyheder, de bliver fodret med for eksempel af Facebooks algoritmer.

Slå koldt vand i blodet

Resultatet er godt nyt for demokratiet, siger lektor Anders Kristian Munk, der er leder af Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitets Institut for Læring og Filosofi.

»Det er en spændende undersøgelse, som understreger, at vi skal slå koldt vand i blodet og stoppe med at male fanden på væggen,« siger han og fortsætter:

»Der har været en irriterende tendens til, at forskere og politiske kommentatorer har givet sociale medier skylden for store internationale kriser som Brexit og valget af Trump, uden at der har været nogen form for empirisk evidens.«

Læs også: Sociale medier: Søg viden, før du tager stilling

Selv om godt en tredjedel af de adspurgte siger, at de aldrig møder holdninger, der er anderledes end deres egne på de sociale medier, er Anders Kristian Munk ikke bekymret.

Før sociale medier kom til, var der sikkert flere, som aldrig blev konfronteret med verdenssyn, der udfordrede deres egne, pointerer han.

»Der har altid været ekkokamre. Socialpsykologiske eksperimenter viser, at mennesker er tilbøjelige til at omgås og tro på mennesker og medier, som bekræfter dem i deres egne holdninger,« siger Anders Kristian Munk og fortsætter:

»Før de sociale medier holdt man måske en avis, som bekræftede ens politiske overbevisning, og man havde venner, man var enig med. På de sociale medier møder man formentlig flere forskellige holdninger, end man gjorde dengang.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her