Annonce
Viden

Studie: Mobilsmarte fodgængere er til fare for trafikken

Unge mennesker får motorik som gamle, hvis de går rundt, samtidig med at de skriver SMS’er. Dermed gør de trafikken farligere for sig selv og andre, viser et nyt studie.

En ung studerende fik inspiration til en undersøgelsen, da han så foruroligende mange mennesker, der gik på gaden, mens de kiggede ned i deres mobil. Foto: Jens Dresling

Ikke overraskende klarer vi os dårligere, når vi ikke har hele opmærksomheden med.

Det gælder også for vores evne til at gå, samtidig med at vi SMS’er, viser en studerende fra Aalborg Universitet med et nyt studie. Det skriver Videnskab.dk.

»Jeg undersøgte, hvad der sker ved vores massetyngdepunkt, som er det, der ligefordeler vores vægt i kroppen og påvirker vores motorik. Her kunne jeg se, at stabiliteten blev udfordret gevaldigt,« siger Patrick Crowley, der studerede idrætsteknologi på Aalborg Universitet, og som nu har færdiggjort sit studie.

Gik som gamle mennesker

I studiet har Patrick Crowley udstyret 22 deltagere med et såkaldt accelerometer på fødderne og ryggen.

Læs også: Multitasking ændrer hjernen

Accelerometret kan sammenlignes med en tredimensionel skridttæller, som skulle registrere stabiliteten af deltagernes gang, mens de gik på gaden og SMS’ede samtidig.

Resultatet af undersøgelsen var klart:

Når forsøgspersonerne gik rundt og SMS’ede samtidig, bevægede de sig langsommere, fordi de tog kortere skridt, samtidig med at de havde større chance for at falde, hvilket skyldtes sideværts bevægelser.

Faktisk blev deltagernes gangmønster udfordret i så høj grad, at de gik lige så usikkert som meget gamle mennesker.

Til fare for trafikken

Og resultatet er ikke så underligt, for vores motorik bliver svært udfordret, når vi går og SMS’er samtidig, fortæller Jacob Wienecke, der forsker i det motoriske system ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet:

»Vi tænker ikke over alle de ting, vi forholder os til, når vi går. Der er så mange ting, vi ikke bevidst tager stilling til, og dem tager vi for givet, så snart vi kigger ned i vores mobil og forsøger at gå samtidig,« siger Jacob Wienecke, der ikke har været med i studiet, men finder resultaterne troværdige.

Læs også: Billister forstyrres af håndfrie mobiltelefoner

»Man kan jo godt gå uden at bruge synssansen, fordi det er så naturligt for os, men lige så snart omgivelserne udfordrer en, kan det være utrolig farligt for os selv og vores omgivelser,« forklarer han.

Patrick Crowley fik idéen til sit studie, fordi han for et år siden så, hvordan særligt unge mennesker brugte det populære Pokémon GO-spil til smartphones, mens de gik rundt i gadebilledet.

Selvom han kun var kandidatstuderende, fik han støtte af sine vejledere, professor Pascal Madeleine og adjungeret professor Nicolas Vuillerme, til at få udgivet undersøgelsen i et videnskabeligt tidsskrift.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her