I fremtiden kan kunstig hud måske komme ud af printeren og direkte på såret

Et forskningsprojekt skal teste bioprint af kunstig hud - i første omgang på dyr.

Fremtiden kan tegne lysere for ofre for brandskader eller personer med sår, der ikke vil hele.

Et forskningsprojekt, som netop har fået over 700.000 kr. i støtte fra den svenske, statslige innovationsmyndighed Vinnova, skal således forsøge at udvikle en ny teknik, som gør det muligt at udprinte kunstig hud til at erstatte den ødelagte.

I første omgang skal teknikken afprøves på grise, hvis hud minder om menneskers. Samtidig er det ambitionen at lave hud specifikt målrettet mod den enkelte ved at bruge celler fra den person, som skal optage huden.

»Lad os sige, at vi kunne tage celler og printe én eller ti A4-sider med jævnt og fint fordelt hudceller, og så lægger man arkene på plads. Ja, så er cellerne taget fra og dyrket hos den skadede, og så passer det immunologisk,« siger Lars Kölby, overlæge i plastikkirurgi på Sahlgrenska Universitetshospital til SVT.

Projektet er et samarbejde mellem hans afdeling på Sahlgrenska Universitetshospital, Sahlgrenska akademi ved Göteborgs Universitet, Chalmers tekniske høgskole og Linköpings Universitet.

Blækket i printeren vil bestå af molekyler og vand, som cellerne trives i.

»Denne type teknik ville f.eks. kunne bruges til mennesker med kroniske sår eller brandskader. Men ambitionen i projektet er først og fremmest at få ny viden og udvikle en software, som muliggør udprintning af kunstig hud,« siger Lars Kölby i en pressemeddelelse. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen