Viden

Nyt studie: Betal dig fra rengøring og bliv lykkeligere

Vi bliver lykkeligere af at betale os fra eksempelvis rengøring, indkøb og børnepasning, viser et studie. Køb af tid kan være en buffer mod en presset hverdag, siger forsker.

Mange mennesker ville blive lykkeligere, hvis de betalte sig fra selv at skulle gøre de huslige pligter som rengøring og havearbejde. Alligevel holder de fleste pungen i lommen og ruller selv ærmerne op. Foto: Ditte Valente/Polfoto

Ny canadisk forskning viser, at penge rent faktisk kan gøre dig lykkeligere - hvis du altså bruger dem på det rigtige.

For mens køb af materielle ting som sofaer og fjernsyn ikke gør noget godt for din lykkefølelse, kan du blive lykkeligere af at bruge dine penge på at hyre andre menneskers hjælp til eksempelvis rengøring, indkøb, havearbejde og børnepasning. Det skriver Videnskab.dk.

Det nye studie viser i tillæg, at danskerne rent faktisk er blandt dem, der får mest lykkefølelse ud af at bruge penge på at købe mere tid i hverdagen.

Læs også: De lykkelige lever længere

»Vores forskning viser, at hvis du føler dig presset på tid, og forskellige arbejdsopgaver i hjemmet gør dig miserabel, så brug lidt penge på at få andre til at gøre det for dig. Det betaler sig, og du vil få en større tilfredshed med livet,« fortæller studiets hovedforfatter, Elizabeth Dunn, der er professor ved Department of Psychology ved University of British Columbia, Canada.

Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Markant lykkeligere af at købe sig til tid

I det nye studie har forskerne spurgt 6.271 amerikanere, canadiere, danskere og hollændere om, hvor mange penge de bruger på at købe sig til hjælp med huslige opgaver, og hvor lykkelige de føler sig.

  • På en skala fra 0 til 10 rapporterede forsøgsdeltagerne gennemsnitligt om en tilfredshed med livet på omkring 7.
  • Personer, der ikke brugte penge på at købe forskellige serviceydelser, lå gennemsnitligt på omkring 6,5,
  • Personer, der jævnligt brugte penge på serviceydelser, toppede på omkring 7,5.

Elizabeth Dunn fortæller, at det hele har noget at gøre med tid.

Læs også: Vi er lykkeligst som børn og gamle

»Problemet er, at mange mennesker har penge, men ingen tid - og tid er, hvad vi skal bruge for at føle os lykkeligere. Derfor bliver vi lykkeligere, hvis vi bruger penge på at købe os til en mindre presset hverdag frem for materielle ting,« siger hun.

Noget tyder dog på, at der er en grænse for, hvor meget lykke vi kan købe os til.

  • Studiet viste nemlig også, at personer, der brugte ekstra mange penge på at få andre til at hjælpe sig med rengøring, græsslåning og så videre, ingen gavnlig effekt havde af det og kun scorede omkring 6,5 på skalaen.

»Personer, der bruger rigtig mange penge på at købe sig til serviceydelser, er måske så pressede på tiden, at de ikke kan få købt sig nok af den til, at det har en effekt,« siger hun.

Passer godt med andre studier

Det nye studie passer godt på andre studier af, hvad der kan påvirke folks følelse af lykke.

Det fortæller Bent Greve, der er professor og lykkeforsker ved Institut for Samfundsvidenskab og erhverv ved Roskilde Universitet.

»Det viser noget, som vi allerede ved: Vi vil gerne arbejde, men vi vil også gerne have fritid. Derfor er det nok også sådan, at dem, der får mest gavn ud af at bruge penge på at købe sig til mere tid, også er dem, der arbejder mest. Det er i sig selv også en bekræftelse af, at nogle mennesker nok arbejder for meget i det hele taget og har svært ved at få karriere og familie til at hænge sammen på en måde, der gør dem lykkelige,« siger Bent Greve.

Læs også: Bringer børn lykke i parforholdet?

Den danske forsker fortæller også, at der tidligere er fundet sammenhænge mellem indkomst og følelse af lykke, og det nok også er det, som studiet peger på.

»Alle har jo ikke råd til at bruge penge på rengøring og indkøb, men for de mennesker, som har indkomsterne til, at det kan lade sig gøre, kan det højne deres følelse af lykke. For mange mennesker er det til gengæld ikke muligt, for de må prioritere mellem eksempelvis rengøring og ferier. Begge er noget, som kan give mere fritid og en følelse af at være lykkelig, og det hjælper i den sammenhæng ikke noget at droppe en uges ferie for at købe sig til rengøring,« siger Bent Greve.

Der er ifølge den danske forsker også andre måder at ’købe’ sig til mere lykke end at bruge penge på rengøring og havearbejde. Det kan blandt andet dreje sig om længere ferier eller at gå på nedsat tid.

Studiet bekræfter, at nogle mennesker nok arbejder for meget og har svært ved at få karriere og familie til at hænge sammen på en måde, der gør dem lykkelige, siger lykkeforsker Bent Greve.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her