*

Viden

Er du lidt anderledes? Du kommer måske fra en anden galakse

Galakser udveksler langt mere stof end hidtil troet, viser nye beregninger. Galaktiske vinde kan have forsynet Mælkevejen med halvdelen af det stof, den rummer i dag.

M82 er et eksempel på en meget aktiv galakse, hvor der dannes og eksploderer masser af stjerner. Herfra udsendes galaktiske vinde af brintgas, der ses som de røde områder på billedet. Foto: NASA/ESA via Videnskab.dk

Du føler dig forhåbentlig godt hjemme her i vores galakse, Mælkevejen. Men måske er det stof, du består af, fra en helt anden galakse.

Store galakser som vores egen har nemlig forsynet sig med store mængder gas fra mindre galakser i det kosmiske nabolag. Galaktiske vinde har sørget for en massiv udveksling af stof, viser en computersimulering, som amerikanske forskere står bag. Det skriver Videnskab.dk.

»Meget af Mælkevejens stof var sandsynligvis i andre galakser, før det blev sparket ud af kraftfulde vinde, rejste igennem det intergalaktiske rum og til sidst fandt et nyt hjem i Mælkevejen,« siger postdoc Daniel Anglés-Alcázar fra Northwestern University i USA ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

Læs også: Kæmpegalaksers historie skal skrives om

»Taget i betragtning hvor meget af det stof, vi er dannet af, der kan være kommet fra andre galakser, kan vi se os selv som rumrejsende eller ekstragalaktiske indvandrere,« fortsætter Daniel Anglés-Alcázar, der stod i spidsen for det nye studie.

Halvdelen af stoffet kommer udefra

I computersimuleringen kunne forskerne følge, hvordan virtuelle galakser blev dannet og udviklede sig helt fra Big Bang til nu. De kunne se, at gas strømmede fra små galakser til de større galakser som Mælkevejen, hvor gassen dannede stjerner.

Læs også: Derfor er det sundt at snakke med sig selv

Op imod halvdelen af stoffet i de større galakser kom via de galaktiske vinde, og det overraskede forskerne, at det var så meget.

»Vores ophav er meget mindre lokalt, end vi har troet. Dette studie giver os en fornemmelse af, hvordan ting omkring os er forbundet til himmellegemer langt væk,« udtaler Northwestern-professor og medforfatter til den videnskabelige artikel Claude-André Faucher-Giguère

Simuleringer er ikke virkeligheden

Det er dog vigtigt at understrege, at der er forskel på computersimuleringer og virkeligheden. Simuleringer skal bakkes op af observationer foretaget med teleskoper.

Læs også: Voldsom stjernedannelse tømmer en galakse

Efterhånden er der da også en del målinger, der bekræfter eksistensen af galaktiske vinde, der sender gas langt væk fra deres hjemgalakser, fortæller lektor Sune Toft fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet:

»Vi har adskillige observationer, hvor vi kan se, at der er kraftige udstrømninger af gas fra stjernedannende galakser. Gassen bliver skudt ud af galaksen. Disse galaktiske vinde er lidt af en joker i forståelsen af galaksernes udvikling, men det er ekstremt interessant, at galakser ikke er isolerede systemer.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her