Viden

Nyt studie sætter tal på: Så meget forlænger sund kost dit liv

For første gang konkluderer et studie, hvor meget du kan forlænge dit ved at spise sundt.

Nu er det undersøgt, hvor meget du kan forlænge dit liv, hvis du skifter kajkagen ud med gulerødderne.

De fleste er nok ikke tvivl om, hvad der er sundest, når valget står mellem en salat eller en fedtet burger på menukortet. Alligevel kan fristelsen for en god burger blive for stort, selv om sundhedsværdien kan ligge på et meget lille sted.

De fleste ved også, at for meget usund mad forhøjer risikoen for livsstilssygedomme, der kan forkorte livet.

Men nu kan et amerikansk studie for første gang sætte tal på, hvor meget sund og usund kost betyder for længden for vores liv.

Sådan smider du de sidste genstridige kilo

I en analyse af to store, amerikanske kohorteundersøgelser målte forskerne på kvaliteten af måltider.

Hvis kosten over en periode på 12 år blev forbedret, kunne dødeligheden sænkes med 8 til 17 procent.

Analysen er den hidtil største af sin slags og bygger på flere sundhedsindeks samt 47.994 kvinder i sundhedsundersøgelsen "Nurses' Health Study" og 25.745 mænd i "Health Professionals Follow-up Study". Sundhedsdataene er indsamlet mellem 1998 og 2010.

»Det er det første studie, der viser, at en forbedring i diætkvalitet over tid er associeret med nedsat risiko for dødelighed,« siger ph.d. Mercedes Sotos-Prieto fra Harvard University til MedPage Today.

Blog: En blodprøve afslører, hvilken kur du skal vælge

Tidligere studier har også påvist den velkendte sammenhæng mellem sund kost og et langt liv. Men det er aldrig undersøgt, hvad gradvise forbedringer eller forværringer over tid har af betydning, forklarer hun.

Konklusionen understøtter de officielle retningslinjer for sund kost, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Altså en varieret kost, hvor man skal skrue op for frugt, grønsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder, mens forarbejdet kød, sukker, ris og pasta skal begrænses i det daglige.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her