Anden Verdenskrig gav voldsom stigning af sexforbrydelser i Danmark

Under tyskernes besættelse af Danmark fra 1940 til 1945 steg antallet af voldtægter og sexforbrydelser danskerne imellem med op til 50 procent, viser ny dansk forskning.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Casper Dalhoff

Både anmeldelser og domsfældelser over voldtægter og sex-krænkelser fik en voldsom stigning i Danmark under den tyske besættelse.

Det fortæller den danske lektor og historiker Sofie Lene Bak med et nyt studie, der bygger på tal fra blandt andet Danmarks Statistik, skriver Videnskab.dk

»Der sker en dramatisk stigning i domfældelser for voldtægt i perioden på cirka 50 procent. Ud over voldtægt stiger også omfanget af blufærdighedskrænkelser, som dengang var defineret ved eksempelvis blotteri, forsøg på voldtægt eller tvungen oralsex,« forklarer Sofie Lene Bak, der er lektor i historie på Saxo-Instituttet – Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin, som hører under Københavns Universitet.

Hun har i sit nye studie analyseret data over anmeldte sexforbrydelser fra 1938 og frem til 1955.

Krigen forandrede danskerne for altid

Sofie Lene bak mener, at en af årsagerne til den markante stigning i seksuelle overgreb under besættelsen kan være, at samfundet var udsat for et ekstremt pres.

Læs også: Nazisterne trodsede racelov og massevoldtog jødiske kvinder

»Danskerne var udsat for et øget pres i forhold til at få hverdagen til at fungere på flere fronter. Der var rationering af maden og varer, man pludselig ikke kunne få. Derudover var der borgerkrigslignende tilstande og kampe mellem det dansk-tyske terrorkorps og modstandsbevægelsen. Danskerne stod derfor ofte op til synet af lig i gaderne, hvilket også gjorde, at de fleste følte en høj grad af angst,« forklarer hun.

Krigen skabte en »forråelse« i samfundet, der betød, at normerne og vores ellers respektfulde måde at omgås hinanden på blev forkastet, mener Sofie Lene Bak.

»Mine data viser, at kriminalitet som tyveri og indbrud også steg under besættelsen. Det tyder på, at der sker en ændring i vores væremåde som danskere. Krigen forandrer en grundlæggende tillid i samfundet, fordi almindelige mennesker frygter overgreb og kriminalitet i en helt anden grad end før besættelsen,« uddyber hun.

»Det kan ske igen«

Ud over at krig ændrer på væremåder og vores forhold til omgivelserne, mens den står på, kan den også få blivende konsekvenser for et samfund, påpeger Sofie Lene Bak.

Læs også: Forskere: Soldater leger, når de er i krig

»Tendensen til flere sexforbrydelser og voldtægter aftager ikke, efter de tyske tropper har overgivet sig, sådan som man måske ville tro. Antallet af voldtægter har desværre stabiliseret sig på et højere niveau efter krigen. Der skete simpelthen en brutalisering og forstyrrelse af civilsamfundet, som trækker spor helt frem til i dag,« siger hun.

Derfor er forskning i de mekanismer, der opstår hos mennesker under krig, vigtige at undersøge nærmere, mener Sofie Lene Bak.

»Det behøver ikke være pres på grund af krig, der kan give en lignende stigning i sexforbrydelser. Eksempelvis kan man forestille sig, at frygten for terror kan afføde lignende processer, og derfor er det vigtigt, at vi forsker videre i, hvordan folk reagerer under pres.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen