*

Viden

Større tænder end T-rex: Forhistorisk gigant-krokodille var et af tidens farligste rovdyr

Et af fortidens farligste kødædere var ikke en dinosaur, men en gigantisk krokodille.

En af fortidens farligste rovdyr i juratiden var ikke en dinosaur men en gigantisk krokodille, viser en ny undersøgelse, som er blevet publiceret i tidsskriftet PeerJ.

Juratiden

Juratiden er 200-145 millioner år siden, hvor mange kendte dinosaurer levede, eksempelvis de store langhalse og topdræberen Allosaurus.

Krokodillen havde savtakkede tænder ligesom den berygtede Tyrannosaurus rex, der først kom til i kridttiden, der cirka varede for 66-65 mio. år siden. Krokodillen hedder Razanandrongobe sakalavae men kaldes også 'Razana'. Den kunne blive op til syv meter lang og vejede mellem 800 og 1000 kilo.

Ny dinosaurart får navn efter uhyret i "Ghostbusters"

Kroppen var muskuløst bygget og kæben massiv og dyb med stærke tænder, der var skabt til at knuse knogler.

Razana krokodillen var i toppen af fødekæden på sin tid, selvom fossiler fra denne tid er dårligt registreret, ifølge forskerne bag fundet i Madagaskar.

Arten blev første gang beskrevet i 2006, hvor forskerne Simone Maganuco og Cristiano Dal Sasso fandt fossiler fra tænder og stykker fra en knogle. Men dengang var det ikke klart, om arten var en dinosaur ligesom Tyrannosaurus  rex eller om det var en ukendt art i familie med krokodillen.

Men efter der er blevet fundet flere kraniefossiler, er det nu muligt for forskerne at afgøre, at arten er i familie med krokodillen.

Forskere: Fortidsmonster dolkede sit bytte ihjel med halen

Nogle af kendetegnende, som adskiller krokodillen fra dinosaurerne, er, at dens næsebor peger ud mod snuden, et lavere kæbeparti, en benet gane samt tænder, der blev større ind ad siderne.

Razana krokodillen adskiller sig dog fra moderne krokodiller ved at den havde savtakkede tænder, der var endnu større end Tyrannosaurussens.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her