*

Viden

Stor undersøgelse: Mange med skizofreni klarer sig uden medicin

Største studie til dato viser, at 30 procent klarer sig uden antipsykotisk medicin, 10 år efter de har fået diagnosen skizofreni. Resultatet udfordrer forestillingen om, at skizofreni kræver medicin resten af livet.

De 30 procent, som er trappet ud af medicinen, har formentlig gjort det af egen drift. Der er ikke noget i systemet, som siger, at man skal forsøge at stoppe med medicinen på et tidspunkt, når man har fået skizofreni. Foto: Colourbox

»Det her er virkelig meget interessant. Det gør op med hele idéen om, at skizofreni altid er en sygdom, som man skal leve med resten af livet. Hvis det var rigtigt, så havde man ikke kunnet observere dette her.«

Sådan siger seniorforsker og overlæge på Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning, Københavns Universitetshospital, Bjørn H. Ebdrup, om resultaterne i et nyt, dansk studie, som han ikke har taget del i, ifølge Videnskab.dk.

Studiet, der er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Schizophrenia Research, viser, at 30 procent af patienterne med skizofreni klarer sig uden antipsykotisk medicin efter 10 år. Vel at mærke uden at have psykose.

I psykiatrien behandles psykoser og skizofreni med antipsykotisk medicin, og har man først fundet noget medicin, som virker, og som ikke har alt for slemme bivirkninger, fortsætter man i dag med at tage medicinen i ubegrænset tid. Men måske skal lægerne fremover være bedre til at turde hjælpe folk med at holde op med medicinen igen.

»Det viser, at der faktisk er en ret stor gruppe, som kan fungere uden medicin og uden at få psykose. Så som læge skal du i hvert fald ikke udelukke, at patienterne kan holde op med at tage medicin,« siger professor i psykiatri på Københavns Universitet og psykiater i Region Hovedstadens Psykiatri, Merete Nordentoft, som har været med til at lave det nye studie.

I studiet har forskerne indsamlet oplysninger om 496 patienter, som fik diagnosen skizofreni, havde psykoser og startede på antipsykotisk medicin.

Det er nu 10 år siden, og forskerne har derfor indkaldt dem alle til opfølgningsinterview i år, for at finde ud af, hvordan det er gået dem. Det samme gjorde de for 5 år siden, for 8 år siden og for 9 år siden.

303 af patienterne dukkede op til opfølgning, og 30 procent af dem er altså stort set raske uden at tage antipsykotisk medicin.

Forskerne bruger ordet, at de er i remission. Det betyder ifølge Merete Nordentoft, at de ikke længere har ret mange symptomer på skizofreni. Nogle er helt raske og mærker intet til sygdommen, andre kan måske have noget angst stadig og få meget svage psykotiske symptomer.

Især én gruppe ser ud til at have særligt stor chance for at kunne klare sig godt uden medicin. Nemlig kvinder uden misbrug med et højt funktionsniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet.

»Vi kan se, at de med højt funktionsniveau til at starte med – de som klarede sig godt, og havde et velfungerende socialt liv – det er også dem, som klarer sig uden medicin efter de 10 år,« siger Merete Nordentoft.

Bjørn H. Ebdrup understreger, at det sandsynligvis desuden er de mest velfungerende af de velfungerende, som klarer sig uden medicin. De dårligste af de 496 oprindelige patienter er nemlig ikke dukket op til opfølgningsinterviewet.

»Det er de bedste af de patienter, der fik skizofreni-diagnosen for 10 år siden,« siger han.

Studiet er altså sandsynligvis ikke repræsentativt for alle med skizofreni, skriver Videnskab.dk, hvor du også kan læse resten af historien.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her