*

Viden

Nyt studie: Overvægtige kvinder har større risiko for få børn med misdannelser

Studiet har brugt data fra 1,2 mio. svenske fødsler.

Et nyt studie viser, at overvægtige kvinder har større risiko for få børn med misdannelser. Arkivfoto: Gregers Tycho.

Et nyt studie viser, at risikoen for at føde børn med misdannelser stiger, hvis kvinden er overvægtig, når barnet undfanges. Det skriver The Guardian.

Overvægtige kvinder har større risiko for at føde børn med hjertefejl, fordøjelsesproblemer og misformede kropsdele. 

Studiet har brugt data fra 1,2 mio. svenske fødsler i perioden 2001 til 2014.

Studie: Næsten hver tredje person i verden er overvægtig

»Med hensyn til risiko er det bedre at være normalvægtig end overvægtig, og det er meget bedre at være normalvægtig end kraftigt overvægtig,« siger epidemiolog ved Karolinska Institutet og hovedforfatter på studiet Martin Neovius.

Studiet viser, at risikoen vokser proportionalt med graden af overvægt hos kvinden. Det er første gang, at man har kunnet påvise, at der også er øget risiko for misdannelser hos nyfødte, hvis mødre kun er let overvægtige.

Undersøgelsen viser, at 3,5 pct. af de nyfødte (43.550 spædbørn) har større medfødte misdannelser.

Normalvægtige kvinder har 3,4 pct. risiko for misdannelser hos deres nyfødte, mens risikoen er 3,5 pct. for let overvægtige, og 3,8 pct. for overvægtige. Risikoen stiger dog helt op til 4,7 pct. for højere kategorier af svært overvægtige.

Studie: Ny medicin kan mindske dødsfald blandt diabetes-patienter

Forskerne bag studiet opfordrer således overvægtige kvinder, der planlægger at bliver gravide, til at tabe sig før, de forsøger at undfange. 

Kategorierne i studiet for normalvægtige og overvægtige er baseret på BMI (body mass index). Normalvægtige har en BMI fra 18,5 til 24. Overvægtige fra 25-29, og svært overvægtige fra fra 30 og derover.

Man udregner sin BMI ved at dividere sin vægt i kg med sin højde2 (højden skal være i meter).

Forskerne bag forsøget peger på, at årsagen til den øgede risiko hos overvægtige kvinder kan være ændrede hormonniveauer, en højere grad af fysisk belastning på kroppen og en mindre effektiv tilførsel af næringsstoffer via moderkagen.

Et kvarters motion får børn til at huske undervisningen

I studiet står dog også, at selvom tallene viser en sammenhæng mellem overvægt og sandsynligheden for at få misdannede børn, så er det ikke et endegyldigt bevis for, at det rent faktisk forholder sig sådan, da andre faktorer kan have spillet en rolle. 

Studiet er publiceret i British Medical Journal.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her