Viden

Forskere: Tabt naturvidunder er blevet genopdaget

For 131 år siden begravede en vulkan det ottende naturlige vidunder i verden, men nu kan det graves frem igen, mener forskere.

Sandterrasserne ved søen Rotomahana er en tabt naturskat, som forskere nu mener, de har fundet. Foto: Wellcome Images/Wiki Commons

I 1886 begravede og ødelagde et vulkanudbrud det såkaldte ottende naturlige vidunder i verden. Men nu mener forskere fra New Zealand, at de har genopdaget den tabte naturskat. Det skriver The Independent.

Det er de smukke hvide og pink sandterrasser ved søen Rotomahana på landets nordlige ø, der nu menes ikke at være blevet ødelagt alligevel.

I 2010 opdagede en forsker en dagbog, der har tilhørt en tysk-australsk geolog, som i 1859 skulle undersøge nogle øer for den daværende regering i New Zealand.

Verdens syv naturvidundere
  1. Grand Canyon
  2. Mount Everest
  3. Victoria Falls
  4. Paricutin
  5. Great Barrier Reef
  6. Havnen i Rio de Janeiro
  7. Victoria Falls

Kilde: Worldatlas.com

I dagbogen beskrev geologen bl.a. sandterrasserne, og ud fra det mener to forskere, Rex Bunn og Sascha Nolan, at de kan finde frem til beliggenheden af naturskatten.

De mener, at sandterrasserne er blevet dækket af aske og mudder ved vulkanenes udbrud, og nu ligger mindst 10 meter under overfladen ved siden af søen Rotomahana.

De tror dog, at det ottende naturvidunder er godt bevaret og igen kan komme til at hive turister til fra nær og fjern, som det gjorde for mere end 131 år siden.

»Sandterrasserne var den største turistattraktion i den sydlige hemisfære og det britiske imperium, og mange turister rejste den farlige vej fra Storbritannien, Europa og USA for at se dem,« siger Rex Bunn, en af forsker der undersøger naturvidunderet, til The Guardian.

Der er ikke enighed blandt forskere om, hvorvidt det ottende naturvidunder er bevaret eller ej.

I fjor meddelte et hold forskere i New Zealand, ifølge The Guardian, at de efter fem års undersøgelser, var nødt til at konkludere, at sandterrasserne blev ødelagt, da vulkanen brød ud i 1886. Rex Bunn mener derimod, at forskerne har baseret deres undersøgelser på forkerte informationer.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her