Mumie-DNA afslører: Invasioner ændrede ikke på egypternes gener

De store historiske invasioner af egypten har ikke sat sig spor i de moderne egypteres DNA. Det konkluderer forskere oven på genomsekventeringer af DNA fra op til 3.000 år gamle egyptiske mumier.

Artiklens øverste billede
Ny forskning viser, at egyptere har haft en anseelig genetisk påvirkning udefra. Oldtidens egyptere var genetisk tættere beslægtet med nutidens libanesere og jordanere, end de var på nutidens egyptere, viser det nye studie. Foto: Markus Schreiber/AP

Hollywood skal måske til at finde skuespillere fra andre steder end Egypten, når de skal besætte rollerne i deres film om de gamle faraoer.

I hvert fald viser nyt og enestående genom-studie, at fortidens egypteres gener i langt højere grad lignede nutidens libanesere og jordanere, end de lignede nutidens egyptere. Det skriver Videnskab.dk.

Årsagen er, at egypterne har samlet en masse genetisk materiale op gennem en lang historie, hvor både romerne, grækerne, syrerne og nubierne har forsøgt at indtage faraoernes land.

Det var dog ingen af de store imperier, som endte med at sætte sig spor i egypternes genetik, men derimod nyere tiders slavehandel og DNA fra syd for Sahara af, viser det nye studie.

Læs også: Danskerne har overraskende ens gener

Det genetiske materiale har alt andet lige ændret på, hvordan egypterne ser ud i dag.

»Det har længe været debatteret, hvilken indflydelse fremmede invasioner har haft på den genetiske komposition blandt moderne egyptere. Det spørgsmål er meget svært for arkæologer at besvare, men det kan man med genetik, og det gør vi i det her studie,« forklarer ph.d. Johannes Krause, der leder Max Planck Institute for the Science of Human History i Tyskland.

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Giver indsigt i fortidens folkevandringer

Forståelse af de antikke egypteres genetiske sammensætning er en ekstra brik til at forstå oldtidens Egypten. Det fortæller postdoc og egyptolog Daniel Soliman fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

Han har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst det og synes, at det er interessant.

»Det er et stort fremskridt, for vi kender simpelthen ikke nok til den genetiske sammensætning af oldtidens egyptere. Ved at få større indsigt i denne sammensætning kan vi også få en bedre indsigt i, hvordan folk bevægede sig rundt dengang, hvem de handlede med, og hvordan de migrerede,« siger Daniels Soliman.

Læs også: Sensationel afsløring: Egtvedpigen er ikke dansk

Den danske egyptolog advarer dog om, at det nye studie er lavet på relativt få mennesker fra et relativt lille område i Egypten.

»De har taget prøver fra mumier i et område, som havde stor indvandring af græske og romerske soldater. Derfor kan man ikke vide, om resultaterne er repræsentative for hele Egypten eller bare er gældende for det specifikke område, som kan have haft en tilgang af mennesker med en specifik genetisk sammensætning, og det er så det resultat, forskerne finder,« siger Daniels Soliman.

Julius Cæsar og Alexander Den Store påvirkede ikke egypternes genom

I det nye studie har Johannes Krause taget prøver fra 151 egyptiske mumier fra Abu Sir Al Malaq-regionen syd for Cairo.

Mumierne dækker en lang tidsperiode på 1.300 år fra for 3.000 år siden og frem, men selvom der i den periode skete store omvæltninger i verden og i særdeleshed i Egypten, fandt Johannes Krause ingen spor af hverken Julius Cæsars romere, Alexanders den Stores grækere, nubierne eller syrerne i egypternes genom.

Læs mere på Videnskab.dk: Nationalmuseet skanner tre egyptisk mumier for første gang

»Det viser, at selvom der i regionen har været enorm politisk indflydelse udefra, har det ikke haft stor betydning for den genetiske sammensætning blandt de folk, som levede der. Konklusionen må være, at selvom eksempelvis romerne kom med en stor militær magt, har det ikke involveret så mange mennesker, at det har sat sig spor i egypternes genom,« siger Johannes Krause.

Gener kom til med slavehandel

Omkring år 400 og fremefter må der dog være sket noget, for ifølge Johannes Krauses forskning indeholder moderne egyptere 10 til 15 procent DNA, som er kommet til fra syd for Sahara af inden for de seneste 1.500 år.

Det kan han blandt andet se ved at sammenligne moderne egypteres genom med genomer fra folk fra syd for Sahara af.

Den tyske forskers bedste forklaring er, at det genetiske bidrag må være kommet til med slavehandel, som startede omkring år 800.

Her blev Nilen brugt som transportvej for slavehandlerne, og de lagde til i byerne langs med floden, hvor slaver har været en del af bybilledet.

Over århundreder kom slavernes DNA ind i egypternes genom, så det i dag udgør en anseelig del.

»Det er vores bedste forklaring, og det giver en indsigt i, hvordan mennesker har bevæget sig historisk,« siger Johannes Krause.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.