*

Viden

Varer med skadelig kemi bliver på hylderne, selvom de er forbudt

Selv efter et forbud langt om længe er vedtaget i EU, bliver varer med skadelige stoffer ikke fjernet fra hylderne med det samme. Og industrikemikalier får normalt lov at stå, til de er udsolgte.

Der er god grund til at nærlæse varedeklarationen på produkter i supermarkedet. For selvom et produkt indeholder forbudte hormonforstyrrende stoffer, kan der gå flere år, før det bliver fjernet fra butikken. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Fra at forskere har fået mistanke om, at et stof i eksempelvis legetøj, maling eller kosmetik er hormonforstyrrende, kan der gå 30 år, før det rent faktisk forbydes.

Men selv efter et stof i et produkt er blevet gjort forbudt, bliver det ikke fjernet fra landets butikker med det samme, skriver Videnskab.dk.

Miljøstyrelsen erkender i et interview med Videnskab.dk, at der kan »gå flere år,« før produkter med ulovlige og potentielt skadelige stoffer bliver fjernet fra butikkerne.

Den praksis kritiseres nu af forskere, som påpeger, at det i værste fald kan få alvorlige konsekvenser for forbrugernes helbred.

Læs også: Vi udsættes for skadelige stoffer i årtier

»Der er risiko for, at flere børn kan blive født med misdannelser af kønsorganer, og at flere senere i livet får problemer med at kunne få børn,« siger Ulla Hass, der er professor i forskningsgruppen for Molekylær- og Reproduktionstoksikologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Står i butikkerne i årevis

Eksempelvis forbød Miljøstyrelsen i 2015 et stof i solcreme, som var tilgængeligt i butikkerne helt indtil februar 2016.

»Jeg kan godt forstå, hvis man som forbruger tænker, at det skal fjernes med det samme, men det er meget normalt, at der er en implementeringsperiode, så virksomhederne også kan følge med og stoppe produktionen,« forklarer Bettina Ørsnes Larsen, der arbejder med lovkrav til kosmetik i Miljøstyrelsen.

Læs også: Hvad er hormonforstyrrende stoffer

Mens kosmetikvarer, som indeholder forbudte stoffer, typisk får lov at blive på hylderne i en implementeringsperiode på op til et par år, er reglerne endnu mere lempelige for varer som maling og plast, der hører under industrikemikalier. Her får varer med forbudte stoffer som oftest lov at stå på hylderne, indtil de er udsolgte.

Forbrugerne kan dog selv spørge til produkter og kræve at få et svar inden for 40 dage, hvis de har mistanke om, at et stof er skadeligt.

Forbrugeren skal selv være skeptisk

Det er altså op til forbrugerne at holde sig opdateret med forskningen og læse varebetegnelsen grundigt, når de for eksempel køber hudplejeprodukter, rengøringsmidler eller maling til væggene, hvis de vil være sikre på at undgå hormonforstyrrende stoffer.

Men det er langtfra tilfredsstillende, mener Forbrugerrådet TÆNK Kemi.

Læs også: Hormonforstyrrende stoffer erstattes af lige så farlige kemikalier

»Produkterne med de skadelige stoffer burde blive fjernet fra hylderne langt hurtigere,« siger Stine Müller, der er projektleder i afdelingen for test og analyse hos TÆNK.

»Det går meget langsomt med at få stofferne vurderet, hvilket betyder, at producenterne har haft lang tid til at reagere på en viden om, at stofferne er problematiske. Når de så endelig er blevet forbudte, går der igen typisk flere år, før de er fjernet fra butikken. Det er ikke godt nok,« fortsætter Stine Müller.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Det skal handle om at hjælpe andre
52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her