*

Viden

Endnu et fly er forsvundet på mystisk vis: Her er teorierne om Bermudatrekanten

Monsterbølger, rumvæsner eller metangas? Teoretikerne har mange bud på, hvorfor skibe og fly kan være forsvundet i Bermudatrekanten.

Kort: Thogerd Broni

Bermudatrekanten sydøst for USA er et af de mest sagnomspundne steder i verden.

I over 100 år har rygterne svirret om fly og skibes mystiske forsvindinger. Senest er et mindre fly med to voksne og to børn om bord forsvundet efter at have passeret Bermudatrekanten øst for Bahamas.

En af de populære teorier omkring Bermudatrekanten er, at området skulle have et usædvanligt magnetfelt, som får kompasser og maskiner til at opføre sig underligt. Flere videnskabsfolk - heriblandt forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Jürgen Matzka, har dog afvist, at der skulle være noget særligt ved magnetfelterne i området.

En anden teori går på, at havbunden frigiver store lommer af metangas, som forhindrer skibe i at flyde og fly i at holde sig i luften. Nogle forskere taler for, at udledningen af metangas kan gøre havet varmere og luften ustabil, og det kan teoretisk set lede til, at skibe synker og fly styrter ned i områder med meget gas i vandet. Der skal dog virkelig meget gas til, og en dansk forsker i gasdannelse, Bo Barker Jørgensen, finder teorien helt usandsynlig.

Fire personer er savnet efter fly-mysterium ved Bermudatrekanten

Nogle hælder til, at såkaldte monsterbølger, der kan rejse sig mange meter op i luften, kan have slugt de forbundne skibe. Monsterbølgerne blev i begyndelsen opfattet som en røverhistorie på linje med søuhyrer, men ifølge DMI er monsterbølgernes eksistens i dag en kendsgerning. Monsterbølgerne defineres som mure af vand med en højde på mindst 20 meter.

Endelig mener nogle, at forsvindingerne i Bermudatrekanten kan skyldes vildt og uforudsigeligt uvejr, der udsletter alle spor fra sine menneskelige og materielle ofre. Mere overtroiske teoretikere prædiker imidlertid for, at ufoer skulle være observeret i nærheden, og at de måske står bag bortførelser.

Blandt historiens mest opsigtsvækkende forsvindinger er fragtskibet USS Cyclops, der den 4. marts 1918 sejlede ud fra Barbados nordøst for Sydamerika på vej mod USA's østkyst. Skibet skulle ankomme til sin destination den 13. marts, men skibet og dets ca. 300 besætningsmedlemmer nåede aldrig frem, og der blev aldrig fundet spor af fragtskibet. Sagen blev kun mere mystisk af, at kaptajnen aldrig udsendte et nødsignal.

Forskere har ny teori om forsvundet malaysisk fly

Den 5. december i 1945 lettede fem bombefly fra en flådebase ved Ford Lauderdale i Florida. Flyene skulle ud på en rutinemæssig øvelse med løjtnant Charles Taylor som leder. På turen fik Taylor problemer med sit kompas, der svigtede, og meddelte over radioen, at flyene ikke kunne orientere sig. Kort efter mistede man kontakt med flyet. Alle fem fly og de 14 piloter forsvandt.

Et af de eftersøgningsfly, der efterfølgende blev sendt ud for at finde de fem forsvundne bombefly, forsvandt ligeledes under sin ekspedition.

I 1948 og 1949 forsvandt to fly fra British South American Airways desuden med 51 passagerer og mandskab i området.

Ifølge Videnskab.dk er ingen store skibe eller fly forsvundet sporløs i Bermudatrekanten siden 1970. Tidspunktet stemmer nogenlunde overens med, hvornår det blev nemmere at orientere sig om dårligt vejr og følge fartøjer ved hjælp af satelitter.

Nasa, den førende rumfartsorganisation, og Skandinavisk UFO Information (SUFOI) har afvist, at der skulle foregå noget usædvanligt i området.

Nasa kritiserer desuden, at såkaldte eksperter ofte ikke er enige om afgrænsningen af Bermudatrekanten, når de udtaler sig om forsvindinger. Dermed kan nogle af historierne om forsvundne fartøjer tage udgangspunkt i et meget stort areal, som næsten strækker sig helt fra den mexicanske golf til Europa. Typisk defineres den geografiske beliggenhed dog som et område mellem Bermuda, Florida og Puerto Rico.

Kort: Thorgerd Broni

Ifølge Nasa er det ikke så mærkeligt, at der i et område, hvor der kan opstå tropiske storme og orkaner samt voldsomme bølger, kan forsvinde flyve og skibe. Det gælder dog også andre steder i oceanerne, og dermed er området ikke mere farligt end flere andre steder på jorden.

»Bermudatrekanten er ikke mere specielt end andre lignende området på jorden,« konstaterer Nasa på sin hjemmeside.

Den amerikanske kystvagt skriver ligeledes på sin hjemmeside, at man ikke anerkender Bermudatrekanten som et område, der skulle være særligt risikabelt for skibe eller fly at rejse igennem.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her