*

Viden

Forskere afslører konsekvenserne ved at ryste et barn

En ud af fire babyer dør af skaderne ved at blive rystet, anslår amerikanske forskere.

En ny simulatordukke kan vise, hvor meget skade det gør at ryste en baby. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Det kan være dybt frustrerende at være forælder til et skrigende barn, som ikke vil falde til ro, uanset hvad man stiller op. Og når man oven i købet er i søvnmangel, kan det føles som en hård test at skulle holde hovedet koldt.

Men selvom vreden kun varer et øjeblik, kan selv en lille rystelse af en baby få fatale konsekvenser, mener eksperter fra NHS og Mayo Clinic ifølge The Sun. De har estimeret, at en ud af fire babyer, som bliver rystet, dør af skaderne.

Nyt studie: Bedsteforældre udsætter børnebørn for fare under pasning

Symptomer på at babyen er blevet rystet:
  • Irritation
  • Dårlig appetit
  • Anfald
  • Bleg eller blå hud
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Udmattelse

Kilde: NHS & Mayo Clinic

En babydukke er blevet udviklet til at simulere, hvordan en babyhjerne reagerer på at blive rystet af en voksen. Hovedet er lavet af et gennemsigtigt materiale, så man kan følge med i, hvad der sker med den simulerede hjerne, når babyen rystes. Alt efter, hvordan og hvor meget dukken rystes, lyser forskellige røde lamper i hjernen for at vise, hvilke områder, der bliver skadet.

Dukken blev fremvist i Stuttgart i Tyskland mandag som en del af en kampagne, der vil gøre opmærksom på, hvor farligt det kan være at ryste små børn. Her blev den præsenteret for beskæftigelsesminister Andrea Nahles samt Techniker Krankenkasse, som er et tysk forsikringsselskab for sundhed.

Studie: Danske spædbørn græder mindst

Rysteturen kan forårsage "shaken baby syndrome" eller "ruskevold", som kan give varige hjerneskader. Barnets hjerneceller kan ødelægges, når hjernen rystes frem og tilbage i kraniet, hvilket kan forhindre ilten i at nå hjernen.

»Det kan lede til alvorlige og langvarige symptomer, inklusiv død,« siger Geoff Debelle, som er formand for børnebeskyttelse i The Royal College of Paediatrics and Child Health, til The Sun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her