*

Viden

Din personlighed ændrer sig næsten ikke, når du drikker alkohol

Nyt amerikansk studie lægger myten om den "kærlige brandert" i graven.

Et nyt amerikansk studie viser, at ens personlighed ikke ændrer sig, når vi drikker. Den enste ændring er faktisk, at man bliver mere udadvendt. Foto: Polfoto/Henning Hjorth

Nu er det slut med at skyde skylden for pinlige optrin og uheldige udtalelser på alkoholen. For selvom procenterne uden tvivl gør noget ved folk, ændrer de, i modsætningen til hvad mange tror, ikke på ens personlighed.

Det viser et nyt studie fra University of Missouri, der dermed lægger både den overkærlige og aggressive brandert i graven. Én almen sandhed kan studiet dog bekræfte: Folk er mere udadvendte med alkohol i blodet.

Sådan påvirkes du af alkohol ved forskellige promiller

»Deltagerne oplevede selv, at deres personlighed ændrede sig på flere områder, men udadvendthed var den eneste faktor, der blev opfattet som værende forskellig af både alkoholpåvirkede og ædru personer,« siger en af forskerne bag studiet, Rachel Winograd, til Association for Psychological Science.

Sammen med et hold af kollegaer hyrede hun 156 forsøgspersoner, der efter at have fået indkredset deres selvopfattede personlighed – med og uden alkohol – blev udsat for selve eksperimentet.

Overværet af tre-fire venner drak forsøgspersonen en cocktail med vodka, hvorefter gruppen blev bedt om at deltage i forskellige sociale aktiviteter som diskussioner og løsning af gåder.

Slemme tømmermænd giver større risiko for alkoholmisbrug

Hele gruppen var enig om, at alkoholindtaget gjorde forsøgspersonen mere udadvendt. Faktisk var dét den eneste ændring, som de ædru venner opfangede, mens forsøgspersonerne selv mente, at deres personlighed også ændrede sig på en række andre parametre; mindre samvittighedsfulde, mindre omgængelige og knap så åbne over for nye oplevelser.

»Vi var overraskede over at finde så stor en modsætning mellem forsøgspersonernes opfattelser af deres egne alkoholpåvirkede personligheder, og hvordan observatørerne opfattede dem,« fortæller Rachel Winograd.

Hun forklarer, at forskellen kan skyldes, at vennerne rapporterer de synlige ændringer, mens forsøgspersonen også medtager den indre udvikling, og den kan såmænd være reel nok.

Alle forsøgene blev foretaget på et klinisk laboratorium, men nu håber forskerne, at kunne gentage det i mere naturlig omgivelser på barer, til fester og i hjemmet – steder, hvor folk rent faktisk drikker.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her