Viden

Hemmelighedsfuldt fartøj er landet i Florida efter to år i rummet

Efter 718 dage på hemmelig mission i rummet er et ubemandet fly fra det amerikanske luftvåben landet sikkert i Florida.

Det ubemandede rumfartøj X-37B kan ifølge iagttagere meget vel være en form for spiondrone. Flyet har netop tilbragt næsten to år i rummet - den længste mission hidtil. Foto: Vandenberg Air Force Base

En kæmpe brøl fra himlen vækkede indbyggerne på Floridas østkyst søndag morgen.

Flere beboere undrede sig på de sociale medier, og lokale medier begyndte at skrive om det mystiske brag.

Chokbølgens dønninger kunne angiveligt høres helt til Tampa på Floridas vestkyst.

Først senere stod det klart, at det var et overlydsbrag fra et rumfartøj, der havde rystet lokalbefolkningen ud af fjerene. I al hemmelighed landede et ubemandet fly fra det amerikanske luftvåben på Nasa's Kennedy Space Center efter intet mindre end 718 døgn i rummet. Næsten to år.

X-37B er USA's nyeste og mest avancerede isenkræm inden for ubemandede rumfartøjer, der kan vende tilbage til jorden (re-entry). Her ses fartøjet efter en 469 dage lang mission i 2012. Foto: Paul Pinner
Der er tale om det amerikanske luftvåbens eksperimentelle X-37B rumfly, der ligner en miniatureudgave af Nasa’s velkendte rumfærger, oplyser USA's luftvåben.

Det Boeing-byggede rumfartøj blev skudt ud i rummet i maj 2015 med en raket, der blev affyret fra Cape Canaveral i Florida. Siden da har det kredset rundt om jorden og lavet… ja, det ved vi faktiske ikke rigtig.

Den næsten to år lange mission er nemlig klassificeret og dermed hemmeligstemplet. Det amerikanske luftvåben oplyser blot, at flyet har udført forskellige tekniske eksperimenter i rummet.

Hemmelighedskræmmeriet, der omgærder det lille rumfartøj, tyder ifølge The Secure World Foundation – en NGO, der advokerer for fredelig udforskning af rummet – at USA har skjulte bagtanker, skriver Reuters.

Organisationen mistænker således X-37B for at spionere eller teste isenkram for USA's efterretningstjenester.

Nasa: På disse måner kan der være liv

Missionen er den fjerde og hidtil længste i X-37B-programmet, hvor formålet er at udføre »eksperimentelle test« af genanvendelig rumteknologi på ubemandede fartøjer og derefter returnere dem sikkert til jorden.

»De teknologier, der bliver testet i programmet, inkluderer blandt andet avancerede styrings-, navigations-, kontrol-, og termiske beskyttelsessystemer,« oplyser US Air Force i et faktaark om projektet.

Her er teknikere ved at inspicere X-37B efter landingen i Kennedy Space Center i Florida søndag 7. maj. Foto: US Air Force

Det oprindelige X-37-program blev iværksat i 1999 af NASA, men siden har luftvåbnet overtaget tøjlerne og udviklet »X-37B Orbital Test Vehicle program,« som det kaldes.

Første mission fandt sted i 2010 og varede otte måneder. Anden flyvning året efter varede 15 måneder, mens tredje gang bød på en 22 måneder lang mission i rummet.

Milliardær vil sende rumturister rundt om Månen næste år

Den lille rumdrone er drevet af solceller og batterier og måler knap ni meter i længden og godt 4,5 meter over vingerne. USA har indtil videre to af dem.

Luftvåbnet forventer at sende X-37B ud på sin femte mission senere i år.

Video: Se landingen her:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her