Viden

Ny planet er fundet: »Måske det bedste sted at søge liv uden for solsystemet«

Planeten befinder sig 40 lysår fra jorden.

En illustrativ gengivelse af planeten, der ifølge lektor på Niels Bohr Institutet befinder sig i vores baghave astronomisk sket. Illustration: M. Weiss

Findes der liv uden for jorden?

Det spørgsmål kan en nyopdaget planet måske være med til at finde svar på.

I en pressemeddelelse fra European Southern Observatory (ESO) fremgår det nemlig, at forskere har fundet en exoplanet - også kaldet for en superjord - der befinder sig i kredsløb 40 lysår fra jorden.

Ny planet: Et »ønskescenarie for forskerne«

Planeten, der er lidt større og meget tungere end jorden, betragtes af astronomiorganisationen for muligvis at være et af de bedste steder at søge liv udenfor solsystemet.

Det er Jason Dittmann fra Harvard-Smithsonian center for astrofysik, der står bag opdagelsen, som, han mener, kan have store, store perspektiver.

»Dette er den mest spændende exoplanet, jeg har set det seneste årti. Vi kunne næsten ikke drømme om en mere lovende mulighed for at udføre en af videnskabens store opgaver - at lede efter liv udenfor Jorden,« siger Jason Dittman i pressemeddelelsen.

Han bakkes op af Lars Buchhave, der er lektor på Niels Bohr Institutet. 

»Måske kan vi finde tegn på liv uden for vores eget solsystem for første gang,« siger han ifølge TV2 og uddyber, at på trods af, at afstanden til exoplaneten er 40 lysår, er det en småsag i en astronomisk sammenhæng.

»Det er i vores egen baghave astronomisk set,« uddyber han til TV2.

Det anslås ifølge pressemeddelelsen, at planeten er mindst fem milliarder år gammel, mens den har en diamater på cirka 18.000 kilometer, som er 1,4 gange større end Jordens. Der er alt at dømme tale om en klippeplanet, der har en stor kerne af jern.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her