*

Viden

Forskere: Fortidsmonster dolkede sit bytte ihjel med halen

Den for længst uddøde ’havskorpion’ holdt sit bytte fast med kløerne og dolkede det ihjel med en sylespids hale, mener amerikanske forskere. En kollega er dog uenig i deres konklusioner.

Illustration af en havskorpion, der holder sit bytte fast og dolker det ihjel med halen. Havskorpionen kunne tilmed bruge halens skarpe kanter som en kniv til at sprætte byttet op med. Ill.: Nathan Rogers

De op til 3 meter lange havskorpioner kravlede rundt på bunden af havet for 430 millioner år siden, hvor de fangede og holdt deres bytter fast med kraftige kløer.

Havskorpionerne kunne endda kravle op på land i jagten på føde.

Nu viser ny forskning, at nogle arter blandt havskorpionerne ikke nøjedes med at fange deres bytte med kløerne. Mens byttet sad uhjælpeligt fast, gjorde havskorpionen arbejdet færdigt ved simpelthen at dolke byttet ihjel. Det skriver Videnskab.dk.

»Havskorpionerne var havets mest skræmmende rovdyr. Mens de med kløerne holdt fast i deres bytte, slog de voldsomt med halen og hamrede halespidsen som et spyd ind i kroppen på offeret,« fortæller forskeren bag det nye studie, ph.d. og forsker ved University of Alberta i Canada, Walter Scott Persons.

Læs også: Fortidsmonster: Skræmmende penis-orm var kannibal

Havskorpioner var tættest beslægtet med nutidens dolkhaler og skorpioner.

De havde en flad krop og en leddelt hale ligesom nutidens rejer og hummere, men i modsætning til rejer og hummere kunne i hvert fald nogle arter blandt havskorpionerne ikke bøje deres hale op og ned, viser det nye studie.

I stedet bøjede de den til siden, og det i en sådan grad, at de aggressivt kunne svinge den frem og tilbage som en pisk og bore den savtakkede halespids ind i deres bytte foran dem.

Det er dog ikke alle forskere, der er enige i konklusionen i det nye studie.

Dave Marshall er forsker og ph.d.-studerende ved Bristol University og en af blot en håndfuld forskere på verdensplan, som studerer netop havskorpioner.

Han har læst det nye studie og er ikke særligt imponeret over de konklusioner, som Walter Scott Persons er kommet frem til.

»Det største problem er, at de på baggrund af blot ét fossil drager vidtrækkende konklusioner, der vil ændre fundamentalt på vores forståelse af havskorpionernes økologi. I tillæg mangler fossilet hovedet, så det er endda ikke et særligt velbevaret fossil, hvorfor man på ingen måde kan udelukke, at noget er brækket, eller at der er andre årsager til halens position, end at den skulle være sidelæns fleksibel,« siger Dave Marshall.

Læs også: Forskere rekonstruerer gigantisk fortids-pingvin

Walter Scott Persons er naturligvis uenig i Dave Marshalls kritik.

Han fortæller, at mange andre fossiler også peger på, at havskorpionerne kunne flekse deres haler fra side til side - dog ikke i samme grad som det nye fund.

Desuden synes han ikke, at det er overfortolkning at tro, at havskorpionerne brugte deres haler som våben.

»Jeg mener ikke, at det er radikalt at se på fossilets hale og se, at det er bukket til den ene side, og at halen er spids og savtakket, og dermed foreslå, at den har brugt den som våben,« siger Walter Scott Persons.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her