Viden

Børn i vikingetiden gik med store, skarpe knive

I vikingetiden var helt små børn udstyret med store, skarpe knive, viser fund fra barnegrave. Det viser formentlig, at børn indgik i arbejdslivet på linje med voksne, fortæller en arkæolog.

I vikingetiden var det sandsynligvis normalt for de helt små at bære og arbejde med skarpe knive, mener arkæologer. Her ses en kopi af en kniv tilhørende et 'indskolingsbarn' fra vikingetiden. Foto: Michael Nielsen/videnskab.dk

»Den var ikke gået i indskolingen i dag,« siger arkæolog Henriette Lyngstrøm om de knive, der er blevet fundet i flere af vikingetidens barnegrave.

På baggrund af lignende knivfund fra blandt andet Langeland og Lejre, viser det sig nemlig, at vikingetidens små børn, helt ned til 4-års alderen, har gået rundt med skarpslebne knive i bæltet. Det skriver Videnskab.dk.

Det er en opdagelse, som Henriette Lyngstrøm, der er lektor i arkæologi ved Københavns Universitet, og som leder knivprojektet, selv finder »meget overraskende«.

Læs også: Se værktøjskasse fra vikingetiden blive åbnet

»Jeg syntes, det var lidt vildt, hvor store og skarpe knive, de helt små børn har løbet rundt med. Det var på ingen måde legetøj,« siger hun.

Børn var ikke børn i vikingetiden

Knivene i børnenes grave viser desuden, at kniven har været noget, der fulgte folk helt fra barnsben og gennem hele livet, fortæller Henriette Lyngstrøm.

»Kniven har været helt essentiel i hverdagen dengang, også for børn. Det er en spændende kontrast til, hvordan vi opfatter både knive og børn i dag. Dengang har tankegangen nok været noget a la ‘ingen kniv, intet liv’.«

Opdagelsen understøtter den teori, at barndommen ikke har været opfattet som særskilt fra voksenlivet i vikingetiden.

Læs også: Højtstående skandinavisk vikingekriger fik flot begravelse i Skotland

»Det er nok for meget at kalde dem små voksne, men de har altså haft redskaber, som kniven, som var lige så store som de voksnes. Det er en indikation på, at børn har varetaget dagligdagsopgaver stort set på linje med de voksnes,« siger Henriette Lyngstrøm.

Hun fortæller, at børnene formentlig har skullet snitte diverse redskaber, hente grene til hegn og dyrefoder og meget andet, hvor det har været nødvendigt at have en skarp kniv.

»Man var ikke bleg for at lade de små deltage i hverdagen. Det var en helt anden barndom dengang,« siger hun.

Arkæologien interesserede sig ikke for kniven

Henriette Lyngstrøm tilføjer dog, at det stadig er svært at komme med generelle konklusioner om, hvordan barnelivet generelt var dengang, netop fordi der findes så relativt få barnegrave.

Læs også: Mode i vikingetiden: Vikingerne elskede farver, pels og silke

»Vi ved meget lidt om børn i fortiden, og det er et generelt problem i arkæologien,« fortæller hun.

Derfor er yderligere indsigt i børnenes knivbesiddelse vigtig.

»Kniven er formentlig det mest almindelige redskab i oldtiden, men før mig havde ingen rigtig undersøgt dem. De har mildest talt været stedmoderligt behandlet i arkæologien, måske fordi de ikke ser så pæne ud og derfor ikke er lige så spændende at studere som guld og perler. Men der ligger uden tvivl en masse viden gemt i de her gamle knive,« siger Henriette Lyngstrøm.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her