Viden

Museforsøg overraskede: "Vibrator-motion" i sofaen kan være lige så effektiv som en løbetur

En vibrerende maskine på f.eks. maven kan muligvis få nogle af de ekstra kilo til at rasle af, viser et nyt amerikansk forsøg på mus. Næste skridt er at undersøge om effekten også gælder for mennesker.

Et nyt studie åbner op for, at vibrerende maskiner, som spændes fast på kroppen, kan forbrænde fedt og opbygge muskler på samme måde som løb. Arkivfoto

Tænk hvis de mange reklamer om vibratormaskiner, man kan stå på eller spænde om maven og på den måde tabe sig, virkelig holdt stik.

Men hvis man lytter til et museforsøg, som en gruppe amerikanske forskere, har lavet, er det måske alligevel ikke helt dumt at skifte løbeturen ud med "viberator-motion", hvis man vil af med nogle overskydende kilo.

Forsøgene med musene viste nemlig, at vibrationstræning kan styrke muskler og knogler på samme niveau som fysisk krævende motion, skriver videnskabsmediet sciencedaily.com.

»Resultaterne er opløftende. Men vores undersøgelse blev gennemført på mus, så for at se, om resultaterne kan overføres til mennesker, er der behov for grundige menneskeforsøg,« siger Meghan E. McGee-Lawrence, der er ph.d. på Augusta University i USA og hovedforfatter på studiet, til sciencedaily.com.

Vi bliver federe og mere passive bag vores skærme

Forskerne kan altså ikke på baggrund af museforsøgene konkludere, at samme effekt vil gælde for mennesker. "Viberator-motionen", som i studiet bliver holdt op mod fysisk krævende motion, er såkaldt ’Whole Body Vibration’ (WBV), hvor en vibrerende maskine sættes fast på en person – eller i dette tilfælde en mus – mens personen enten ligger, sidder og står.

Når den vibrerende maskine går i gang, transmitterer den energi rundt i kroppen, hvilket får musklerne til at trække sig sammen flere gange i sekundet. Det havde samme effekt på de overvægtige mus som f.eks. løb.

»Studiet er det første til at påvise, at Whole Body Vibration kan være lige så effektivt som motion til at modvirke nogle af de negative konsekvenser ved fedme og diabetes,« siger Meghan E. McGee-Lawrence.

Til at udføre forsøgene brugte forskerne to grupper af hanmus, som begge var 5 uger gamle ved forsøgets start, og som over en periode på 12 uger enten brugte de vibrerende maskiner 20 minutter om dagen, løb i en trædemølle 45 minutter om dagen eller gjorde ingenting.

Den ene gruppe mus, som var genetisk overvægtige og diabetiske, opnåede samme styrkelse af muskler og knogler og øget insulinfølsomhed ved den vibrerende maskiner som ved løb i trædemøllen.

I gruppen af ikke-overvægtige mus kunne de vibrerende maskiner ikke gøre nogen forskel i forhold til muskler og knogler. Derfor tyder det på, at maskinerne kun har effekt ved overvægt og ikke som generel træning.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her