Viden

Nordens klima formede danskernes næser

Et køligt klima i Norden var med til at bestemme, at nordeuropæerne fik relativt lange, smalle næser. Det konkluderer amerikanske forskere i et nyt studie.

Nordeuropæere har smalle næser, der stritter ud fra ansigtet. Det er der en god grund til, viser nyt studie. Foto: Colourbox

Klimaet er en medvirkende årsag til, at menneskers næser ser så forskellige ud på tværs af folkeslag.

Og nordeuropæerne har igennem evolutionen fået relativt lange, smalle næser, da de er en fordel i et køligere klima. Det konkluderer amerikanske forskere fra blandt andet Penn State University i et nyt studie ifølge Videnskab.dk.

»Vi finder, at variationen i næseborenes bredde er udviklet hurtigere end andre træk på tværs af befolkninger, og vi ser signifikant sammenhæng med temperatur og luftighed, der støtter, at klimaet har spillet en rolle i at forme næseforskelle på tværs af mennesker,« siger antropolog fra Penn State University i USA, professor Mark Shriver, som står bag studiet.

Læs også: Nyt fund: Fire gener bestemmer næsens form

Smalle næsebor laver turbulens

De lange, smalle næsebor skaber mere turbulens, når indåndingsluften bevæger sig igennem næsen, siger forskerne.

Det er med til at opvarme og fugte luften, før den kommer længere ind i kroppen, hvilket er mere afgørende, når luften uden for kroppen er kold og tør. Næsens form er derfor tilpasset, så kroppen taber mindst muligt væske og varme i det lokale klima.

»Det er ikke overraskende, når man tænker på den kritiske betydning, næsen har for at konditionere indåndingsluften, inden denne når ned i lungerne,« siger speciallæge i klinisk genetik Peter K.A. Jensen fra Aarhus Universitet, som har selv skrevet flere bøger om menneskets udviklingshistorie, men ikke selv har bidraget til studiet.

Læs også: Derfor er mænds næser større end kvinders

Næseform giver måske infektioner

På samme måde som Sydens sol kan være særligt skadelig for blege danskere, kan næsebor der ikke passer til det lokale klima måske også øge risikoen for infektioner.

Mennesker fra områderne omkring Ækvator, hvis næser ikke er tilpassede til det kolde, tørre klima i Norden, kan dermed have øget risiko for at udvikle luftvejssygdomme, foreslår forskerne.

Hvorvidt det rent faktisk er tilfældet, har forskningen dog endnu ikke givet svar på.

»De her træk er vigtige at studere, fordi de kan knytte sig til vores helbred, og særligt i takt med at vi bliver et mere globalt samfund og migrerer til klimaer, hvor vores forfædre ikke levede,« siger studiets førsteforfatter, ph.d.-studerende Arslan A. Zaidi ved Penn State University.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her