Annonce
Viden

Solstrålehistorie fra savannen: Afrika er blevet grønnere

Selvom mennesker fælder skove og træer i de tætbefolkede områder, er Afrika generelt blevet grønnere i løbet af de seneste 20 år, viser nyt studie.

Der er kommet flere buske og træer i områder i Afrika, hvor der ikke lever mange mennesker. Til gengæld forsvinder der træer og buske omkring store byer. Foto: Ole Lind

I Afrika foregår der lige nu en kamp mellem naturkræfter og mennesker.

Mennesker fælder skove og træer i de tætbefolkede områder, mens buske og krat vokser frem i de områder, hvor den menneskelige aktivitet er spredt.

Nu har danske forskere for første gang kvantificeret, hvor meget grønt forskellige landområder i Afrika har mistet og fået de seneste 20 år. Det skriver Videnskab.dk.

Forskningsresultatet viser, at 36 procent af kontinentet er blevet grønnere, mens kun 11 procent er blevet mindre grønt. Resultatet antyder dermed ifølge forskerne bag den nye forskning, at ikke alt er skidt, når det gælder den afrikanske natur. 

Læs også: Store dyr fjerner 80 procent af skoven

»Det er selvfølgelig ikke godt, at vi kan se, at mennesker har haft en negativ indflydelse på udbredelsen af træer og buske i 11 procent af Afrika de seneste 20 år, men det kommer heller ikke som en overraskelse,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, postdoc Martin Brandt fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

»På den anden side er alt ikke negativt, og i et område, der er tre gange større end det område, hvor der forsvinder buske og træer, kommer der mere grønt, hvilket er positivt - i hvert fald ud fra et biodiversitets- og klimasynspunkt.«

Udfordrer den generelle opfattelse

I det nye studie, som er udgivet i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution, har forskerne brugt satellitter til at undersøge, hvordan klimaforandringer og mennesker har ændret på udbredelsen af træer og buske i Afrika de seneste 20 år.

Mennesker fælder træer for at gøre plads til landbrugsområder, byer samt infrastruktur og for at bruge det til brænde. Samtidig kommer der under de nuværende klimaforandringer mere CO2 i atmosfæren, hvilket sammen med øget nedbør er godt for træer og buske.

Læs også: Forskere forsøger at bremse »gigantisk tragedie« i Afrika

Derfor kan man forvente at finde, at der bliver mindre grønt i områder, hvor der bor mange mennesker, mens der i områder med kun meget spredt menneskelig aktivitet bliver grønnere.

Det er også, præcis hvad forskerne bag det nye studie finder.

»Vi finder en klar sammenhæng mellem størrelsen på befolkningen i givne områder, og hvor meget grønt der er kommet eller forsvundet,« siger Martin Brandt. 

»Samtidig udfordrer vores studie den generelle opfattelse af, at der er et generelt tab af træer og buske i Afrika. Billedet er meget mere nuanceret og regionalt forskelligt, og problemet med tab af træer og buske i fugtige områder bliver i hvert fald delvist modvirket af en forøgelse af vegetationen andre steder.«

Læs også: Regnskov forsvinder, men verden bliver alligevel grønnere

Kan bruges til at beregne klimaet i fremtiden

Ved at sammenligne data fra observationer fra 1992 til 2011 kunne forskerne se, hvordan udbredelsen af grønne områder havde ændret sig over tid.

Ifølge Martin Brandt kan det nye studie dermed bruges til at kvantificere mængden af træer og buske i Afrika, hvilket er vigtigt at have med i de modeller, som skal beregne fremtidens klima.

De nye beregninger kan bruges til at lave estimater for, hvor meget CO2-vegetationen i Afrika samlet set kan optage, og om optaget kommer til at stige eller falde i fremtiden.

»Når vi kender til biomassens størrelse, og hvordan den ændrer sig over tid, kan vi beregne indholdet af kulstof i vegetationen, og hvordan det kan komme til at stige eller falde i fremtiden og på den måde påvirke klimaet,« siger Martin Brandt.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her