*

Viden

WHO udpeger 12 bakterier som de største trusler mod menneskers helbred

Bakterierne er resistente over for antibiotika, og uden ny medicin kan sygdommene ikke kureres, ifølge læger.

WHO har inddelt de 12 bakterier i tre kategorier alt efter, hvor høj prioritet de bør få i udviklingen af ny antibiotika. Foto: KLINT PETER

Menneskeheden kan i fremtiden stå over for et problem, der potentielt udgør en større sundhedsmæssig trussel end kræft og kan dræbe op mod 10 millioner mennesker om året.

Tæt på gennembrud: Tarmbakterier er en guldgrube for nye behandlinger

Det er dystre sager, og i centrum af det hele står 12 bakterier, som verdenssundhedsorganisationen WHO netop har udpeget til samlet set at udgøre den største trussel mod menneskers helbred i fremtiden.

Fakta

De 12 bakterier:

De mest kritiske:

- Pseudomonas aeruginosa

- Enterobachteriaceae

- Acinetobacter Baumannii

Høj prioritet

- Enterococcus Farcium

- Staphylococcus auereus

- Helicobacter pylori

- Campylobacter

- Salmonellae

- Neisseria genorrhoeæ

Medium prioritet:

- Streptococcus pneumoniae

- Haemophilus influenzae

- Shigella

Kilde: WHO

Bakterierne er farlige, fordi de er resistente over for antibiotikabehandling. WHO har valgt at kategorisere dem som "priority pathogens".

Med det nye fokus på de 12 bakterier håber WHO at lægge det nødvendige pres på regeringer rundt om i verden, så forskere kan få midler nok til at skabe nye former for antibiotika.

»Vi er ved at løbe tør for behandlingsmuligheder. Hvis vi bare lader det være op til det fri marked, vil den nye antibiotika, som vi så desperat har brug for, ikke blive udviklet i tide,« siger doktor Marie-Paule Kieny, vicegeneralsekretær for WHO's sundheds- og innovationsafdeling.

I øjeblikket dør omkring 700.000 mennesker om året på verdensplan på grund af infektioner, der ikke kan blive kureret med antibiotika. Hvis ikke der bliver udviklet en ny form for bakteriedræbende stoffer, kan det tal stige til 10 millioner årlige dødsfald fra år 2050.

Forsker i multiresistente bakterier: Overforbruget af antibiotika skyldes, at vi har for travlt til at være syge

De 12 bakterier, der er blevet udpeget som de største trusler af WHO, er blevet inddelt i tre forskellige kategorier, alt efter hvor skadelige de er for mennesker, og hvor presserende behovet er for udvikling af ny antibiotika.

Den mest kritiske gruppe kan blandt andet skabe blodinfektioner og er særligt en trussel på hospitaler, hvor det kan skabe komplikationer under operationer som kejsersnit og organtransplantationer samt kemoterapi.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Det skal handle om at hjælpe andre
52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her