*

Viden

Læserkåring: Så gode er de danske arkæologiske fund

En 2.000 år gammel mand, der fik halsen skåret over og blev smidt ned i en sø, giver et vigtigt bidrag til den danske historie.

Grauballemanden kan ses på Moesgaard Museum i Aarhus. Foto:

Læserkåringen

De fem største fund

1: Rosettastenen: 216 stemmer

2: Tutankhamon: 148 stemmer

3: Terrakottahæren: 126 stemmer

4: Vesuvbyerne: 116 stemmer

5: Qumran: 57 stemmer

Og så de danske

8: Grauballemanden: 44

9: Ertebølle: 42

Ialt afgav 1.109 læsere deres stemme

De kom ikke helt op i toppen. Men også herhjemme kan arkæologerne være med, når det gælder kunsten at gøre vigtige arkæologiske fund og efterfølgende sørge for bevarelsen og tolkningen af dem.

Moseliget Grauballemanden, der levede ca. 55 f. Kr., er ét eksempel og placerer sig på ottendepladsen i Jyllands-Postens og Aarhus Universitetsforlags læserkåring af verdens største fund. Køkkenmøddingen og den danske stenalderboplads ved Ertebølle i Himmerland, der placerer sig lige efter, er et andet vidnesbyrd om dansk arkæologi som frontløber.

»Det glæder mig, at et moselig som Grauballemanden er så højt placeret. Hvis vi ikke i Danmark havde haft denne forskning og udvikling af arkæologien, havde vi måske ikke været i stand til at gøre disse fund og få så meget viden ud af dem,« siger Vinnie Nørskov, leder af Antikmuseet i Aarhus.

Museumsinspektør Peter Pentz, Nationalmuseet, er enig i, at Grauballemanden er et stort fund.

»Vi er nok det land, der har flest moselig. Grauballemanden er spektakulær, fordi vi her har et menneske, næsten med kød og blod, som man på en måde kan spejle sig i. Det er fascinerende med et menneske, som er bevaret i mere end 2.000 år med hud og skind og ben,« siger Peter Pentz.

Bogen

50 fund – højdepunkter i arkæologien

Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos

Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz

Forlag: Aarhus Universitetsforlag

Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter kan på Mit JP købe bogen for: 299 kr.

Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”, der tidligere har fortalt om de største opdagelser, idéer og opfindelser.

På jp.dk/50 fund kan du nu læse hele kapitlerne om Rosettastenen, Tutankhamons grav og den kinesiske terrakottahær.

Køb bogen her

Gode forhold i moserne

Det er derfor ikke så underligt, at der generelt er en fascination af disse mosefund – også i udlandet. I alt er der i hele den nordlige del af Europa fundet mere end 1.000 moselig. Årsagen til, at de er så velbevarede, er, at kombinationen af iltmangel, kulde og det syreholdige vand gør, at blødere kropsdele såsom huden og de indre organer bliver bevaret. Grauballemanden havde således et udtryksfuldt og nærværende ansigt, da han under en tørvegravning i 1952 dukkede op i Nebelgaard Mose nær landsbyen Grauballe.

Verdens største fund: En grå og kedelig sten, der ovenikøbet er i stykker

»Grauballemanden og lignende moselig er særlig vigtige for den danske historie, men de er også internationalt kendte, fordi de er så velbevarede. Og så vækker de også opsigt, fordi der kan være tale om menneskeofringer. De giver indblik i noget religiøst og kulturelt, som det er usædvanligt, at vi har bevaret,« siger Vinnie Nørskov.

Peter Pentz glæder sig over, at det i dag er blevet muligt at få så meget viden om fortidens mennesker med moderne naturvidenskabelige metoder.

»Siden man fandt dem, har vi fået en fantastisk viden om, hvordan man levede på den tid f.eks. om folks sygdomme, kost, vandringer og genetik. Og så er det også spændende, at vi i Danmark havde en kultur, hvor man ofrede mennesker og smed dem i en sø,« siger Peter Pentz.

Han mener, at den godt 7.000 år gamle boplads og køkkenmødding ved Ertebølle er med i topti, fordi det er den første kultur, hvor man aner et rigtigt samfund i Danmark. Fra pladsen, der stammer fra den sene del af Jægerstenalderen, kan man bl.a. lære en del om datidens kost og fangstredskaber.

jp.dk/50fund kan du nu læse de fulde kapitler fra bogen ”50 fund – højdepunkter i arkæologien”, der handler om Rosettastenen, Tutankhamons grav og den kinesiske terrakottahær. De 20 læsere, som har stemt på Rosettastenen og vundet en fysisk udgave af bogen, vil blive kontaktet direkte af Aarhus Universitetsforlag.

Moderne metoder revolutionerer arkæologien – og giver liv til et gammelt vikinge

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

    Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

    Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
    Forlag: Aarhus Universitetsforlag
    Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
    Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her