Bakterier kan tænde og slukke for deres immunforsvar

Bakterier kan kontrollere, hvornår deres immunforsvar skal være aktivt, og hvornår det ikke skal, viser ny forskning. Opdagelsen kan måske bruges til at bekæmpe infektioner.

Artiklens øverste billede
Når der er flere bakterier i omgivelserne, er risikoen for virusangreb større, og så skruer bakterierne op for deres immunforsvar. Det giver potentielt set muligheder for at slukke for bakteriernes immunforsvar. Foto: Mike Siegel

Forskere har altid troet, at bakteriers immunforsvar enten kun kunne være tændt eller slukket.

Nu viser ny forskning dog, at bakterier rent faktisk kan regulere, hvor aktivt deres immunforsvar skal være. Det skriver Videnskab.dk.

Den nye forskning viser også, at bakterierne regulerer deres immunforsvar i forhold til antallet af andre bakterier omkring dem.

Forskningsresultatet giver som sådan en ny indsigt i kommunikation mellem bakterier og åbner måske også op for en mere effektiv måde at bekæmpe infektioner på.

Læs også: Infektioner kan skade din IQ

»Hvis vi medicinsk kan slukke for bakteriernes immunforsvar, kan det gøre det meget nemmere at bekæmpe bakterier,« forklarer postdoc Nina Molin Høyland-Kroghsbo fra Molecular Biology Research Labs ved Princeton University, USA, til Videnskab.dk.

Nina Molin Høyland-Kroghsbo er også ansat som international researcher ved Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Studiet er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Studerede ’stumme’ bakterier

I forskningen har Nina Molin Høyland-Kroghsbo studeret bakteriernes immunforsvar på forskellige måder.

Hun har blandt andet observeret, at immunforsvaret er fuldstændigt slukket, når bakterierne svømmer rundt i en væske alene.

Hun har også arbejdet med genmanipulerede bakterier, som ikke kan sende signalmolekyler til bakterierne i deres omgivelser. De er med andre ord stumme.

Læs også: Infektioner er forbundet med selvmord

Da Nina Molin Høyland-Kroghsbo undersøgte disse stumme bakteries immunforsvar, kunne hun se, at det var slukket, selvom der var masser af bakterier i omgivelserne.

Når hun til gengæld gav bakterierne kommunikationsstofferne kunstigt, blev det slumrende immunforsvar aktiveret med det samme.

»Jo flere signalmolekyler vi tilsætter, jo mere aktivt bliver immunforsvaret. Det viser, at kommunikationen mellem cellerne er afgørende for, hvor aktivt immunforsvaret er,« fortæller Nina Molin Høyland-Kroghsbo til Videnskab.dk.

Sådan vil forsker stoppe infektioner i at opstå

Ifølge Nina Molin Høyland-Kroghsbo kan den nye viden muligvis bruges til at bekæmpe infektioner i mennesker.

»I vores laboratorium arbejder vi blandt andet med nogle stoffer, som kan hæmme kommunikationen mellem bakterier. Hvis bakterierne ikke kan snakke sammen, kan de ikke samarbejde om at gøre os syge, og de kan ikke aktivere deres immunforsvar,« siger Nina Molin Høyland-Kroghsbo. 

Nina Molin Høyland-Kroghsbo forestiller sig, at man eksempelvis kan bruge denne form for angreb på bakterier ved brandsår.

Læs også: Kroniske infektioner dræber flere mennesker end kræft

Brandsår er karakteriseret ved, at det berørte område er meget modtageligt over for infektioner, men Nina Molin Høyland-Kroghsbo forestiller sig, at man kan komme de her stoffer, som hæmmer kommunikationen mellem bakterierne, i en spray, som man bruger på såret.

Ikke alle forskere er dog enige om, at opdagelsen kan bruges mod infektioner. Det kan du læse mere om i artiklen på Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.