Danmarks største kongeborg får omskrevet sin historie

Knud VI er en lidt overset konge i danmarkshistorien, men han spillede en vigtig rolle i befæstningen af landets største kongeborg.

Artiklens øverste billede
Danmarks største kongeborg, Vordingborg, får efter arkæologiske fund skrevet nye kapitler til sin rige historie. Foto: Wikimedia Commons

På det sydligste Sjælland, kun få timers sejlads fra den nordtyske kyst, troner Danmarks største kongeborg, som kom til at lægge navn til byen, der voksede op omkring den, Vordingborg.

Det skriver Videnskab.dk.

Netop de tre Valdemarer står i eftertiden som de borgherrer og konger, der cementerede Vordingborgs status som Danmarks bolværk og udgangspunkt for erobringstogter i Østersøen.

LÆS OGSÅ: Arkæologer: Flere vikingeborge vil dukke op

Men udgravninger har nu vist, at borgen Vordingborg også blev udbygget og befæstet kraftigt af Knud VI, der var søn af Valdemar den Store og storebror til Valdemar Sejr.

Knud VI (1163-1202) udbyggede Danmarks største kongeborg, Vordingborg, løbende og er muligvis en lidt overset regent. Foto: Wikimedia Commons

»Traditionelt set har man set Valdemar den Store som grundlægger samt Sejr og Atterdag som de store udbyggere af anlægget. De tidligere og mellemliggende konger har man ikke tilskrevet stor betydning, men vores udgravninger viser, at Knud VI har spillet en større rolle i udbygningen end hidtil antaget,« fortæller Lars Sass Jensen, der er middelalderarkæolog og videnskabelig assistent på Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ: Se 3D-animation af vikingeborg ved Køge

Knud VI udbyggede borgen løbende

Lars Sass Jensen skriver i øjeblikket på en ph.d.-afhandling om borgens udvikling indtil 1400 og har haft orlov for at grave ud på Vordingborg i forbindelse med etableringen af Danmarks Borgcenter og reetableringen af voldgraven omkring borgen i 2012-2013.

Det er arbejdet med resultaterne fra denne udgravning, der nu kaster nyt lys over Knud VI, der var konge i Danmark fra 1182-1202, og hans rolle som bygherre på Vordingborg.

»Mens udgravningen var i gang, stod det os allerede klart, at Knud VI havde udbygget borgen i 1189-90, men det er nyt, at det er sket over flere gange, og noget tyder på, at han har gjort det løbende gennem hele sin regeringstid,« fortæller Lars Sass Jensen.

Mønt med portræt af Knud VI, en konge, der måske var stærkere end hidtil antaget. Foto: Wikimedia Commons

LÆS OGSÅ: Tæt på fældende bevis: Harald Blåtand byggede vikingeborg

Lars Sass Jensen og hans hold af arkæologer fra Museum Sydøstdanmark har fundet træ, som har kunnet dateres ret nøjagtigt ved hjælp af dendrokronologi – årringsdatering i træ.

De viser, at Knud VI minimum har bygget på borgen i 1189-90, igen i 1195 og endelig i 1198-1199.

»Så ikke bare bygger han på borgen, han udbygger den løbende. Han har med andre ord været en konge, der investerede kraftigt i stedet og dermed også i den politiske funktion, borgen havde som base for en ekspansiv Østersøpolitik,« siger Lars Sass Jensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.