Professor skyder på antioxidanters forebyggende effekt
Antioxidanter gør godt, men vi skal ikke tro, at vi redder livet bare ved at spise frugt og grønt.
Polyfenoler i blåbær og grøn the, beta-caroten i gulerødder og C-vitamin i peberfrugter og citroner.
Men vi kan ikke bare regne med, at vi er i gang med at nedkæmpe kroppens frie radikaler og forebygge sygdomme, blot fordi vi spiser løs af antioxidanterne, ifølge professor og institutleder Lars Porskjær Christensen ved Syddansk Universitet. Han forsker i sundhedsfremmende effekter af bioaktive stoffer på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.
»Den traditionelle hypotese om antioxidanter er rent nonsens. Den siger, at hvis du indtager fødevarer, der indeholder stoffer, som i laboratoriet har vist en antioxidativ effekt, de såkaldte ’direkte antioxidanter’, vil de også virke som antioxidanter i kroppen og have en sundhedsfremmende effekt ved at nedkæmpe skadelige frie radikaler. Den antagelse har ingen bund i virkeligheden,« siger Lars Porskjær Christensen.
Antioxidanter har svært ved at optages i tarmen
Der er flere forklaringer på, hvorfor hypotesen om antioxidanter ifølge Lars Porskjær Christensen ikke er gangbar. Og hvorfor nogle af antioxidanterne alligevel har en virkning. Det sidste vender vi tilbage til.
»Koncentrationen af polyfenoler og andre antioxidanter er ofte så lav i blodet, at det ikke kan forklare, at de skulle virke som direkte antioxidanter inde i kroppen,« siger Lars Porskjær Christensen og uddyber, hvorfor vi ser den lave koncentration:
»Når de direkte antioxidanter kommer ned i tarmen og skal optages i kroppen, har mange af dem svært ved at komme igennem tarmens fedtelskende membraner, fordi de er relativt polære (vandelskende, red). De skal først nedbrydes og gøres mindre polære af tarmens bakterier, før de er i stand til at passere cellemembranen.«
LÆS OGSÅ: Antioxidant modvirker motionsfordele for ældre mænd
»Herudover bliver antioxidanterne omdannet i leveren, og størstedelen af dem bliver hurtigt udskilt med urinen. For den resterende del ved vi ikke ret meget om hvor stofferne bliver af, og hvor meget der bliver optaget i cellerne, hvor de centrale redoxprocesser foregår,« siger Lars Porskjær Christensen.
Antioxidanter er komplekse
Der er fuld opbakning fra professor Lars Ove Dragsted på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han forsker også i sundhedsfremmende effekter af bioaktive stoffer.
»Det er en meget stor mundfuld at antage, at direkte antioxidanter, som for eksempel polyfenoler, virker som antioxidanter i menneskekroppen og derfor gør os sundere,« siger Lars Ove Dragsted og uddyber:
»Antioxidanter og antioxidation er komplekse begreber, fordi antioxidanter indgår i såkaldte redoxbalancer i kroppen. De afhænger fuldstændigt af det miljø, de befinder sig i, og kan virke som antioxidanter i én situation og som prooxidanter i en anden. Derfor kan du ikke vide, om et stof virker som antioxidant i kroppen, fordi det udviser en antioxidativ effekt i et laboratorieforsøg,« siger Lars Ove Dragsted.
20.000 studier har ikke vist noget brugbart
Et godt eksempel på et stof, der kan virke både som prooxidant og antiooxidant, er C-vitamin.
»C-vitamin er vigtig for at styrke bindevævet i kroppen. Det virker som prooxidant ved at krydsbinde proteinkæder i bindevævet ved en oxidativ proces. Derimod bruges C-vitamin som antioxidant i maden, men sammen med jern kan det komme til at virke modsat, altså som prooxidant, siger Lars Ove Dragsted.
LÆS OGSÅ: Antioxidanter fordobler spredningen af kræft
»Vi skal starte helt fra grunden igen. Vi kender kun få specielle eksempler på stoffer, der kan virke direkte som antioxidanter i menneskekroppen, og som samtidig har vist en sundhedsfremmende eller medicinsk effekt -på trods af, at der findes mindst 20.000 studier på området,« siger Lars Ove Dragsted.
Bioaktive stoffer er hemmeligheden i frugt og grønt
Betyder det så, at vi skal glemme alt om at spise os sunde i frugt og grønt?
Her lyder et rungende nej fra de to forskere. Der er masser af forsøg, der viser, at det er sundhedsfremmende at spise frugt og grønt.
Og her bliver det rigtig interessant, for det viser sig, at det er helt andre stoffer, der booster kroppens eget forsvar.
LÆS OGSÅ: Antioxidanter hæmmer effekten af træning
»Frugt og grøntsager indeholder nogle bioaktive stoffer, der, i mange tilfælde, ikke virker som antioxidanter, hvis du måler dem udenfor kroppen. Men når de kommer ind i kroppen, ser de ud til at virke antioxidativt, fordi de aktiverer kroppens eget antioxidative forsvar og på den måde bekæmper oxidativt stress. De bioaktive stoffer er efter min vurdering hele hemmeligheden ved at spise frugt og især grøntsager,« siger Lars Porskjær Christensen.
»Det er naturlige giftstoffer i planterne, der blandt andet virker som indirekte antioxidanter, fordi de, på grund af deres giftvirkning, øger produktionen af kroppens egne cellebeskyttende proteiner såsom afgiftningsenzymer og antioxidantenzymer,« siger Lars Porskjær Christensen.