Forskningsresultater ødelægges af dårlige antistoffer

Alt for mange videnskabelige studier kan ikke reproduceres, hvilket gør forskningen ubrugelig. Problemet ligger ofte i dårlige antistoffer, som ikke kan det, de lover.

Artiklens øverste billede
Når et videnskabeligt resultat ikke kan genfindes, kan konklusionerne groft sagt ikke bruges efterfølgende. Forskningen er altså spildt, og udviklingen af medicin bliver forsinket. Foto: Colourbox

I 2012 forsøgte en gruppe forskere at reproducere og genfinde resultaterne fra 53 ’skelsættende’ videnskabelige, biologiske studier – det kunne kun lade sig gøre for 6 af dem. Det skriver Videnskab.dk.

Forskernes analyse viste, at fiaskoen med at reproducere de eksperimentelle data i mange tilfælde kunne tilskrives problemer med såkaldte ’antistoffer’, som er et af de vigtigste værktøjer inden for biologisk forskning. 

Når et videnskabeligt resultat ikke kan genfindes, kan konklusionerne groft sagt ikke bruges efterfølgende. Forskningen er altså spildt, og udviklingen af medicin bliver forsinket. For ikke at tale om forskernes tid og lønninger.

LÆS OGSÅ: Forskningsresultater skal tjekkes grundigt

Ifølge den danske forsker Simon Glerup, som leder en forskningsgruppe på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, er problemet med at validere – altså sikre sig anvendelsen af – antistoffer enormt.

»Jeg startede med at arbejde i et forskningscenter, hvor vi benyttede os af 800 forskellige antistoffer, og det blev hurtigt klart for mig, at det, vi brugte allermest tid på, var at lede efter antistoffer, der virkede og teste dem. Det gik også hurtigt op for mig, at det var sindssygt dyrt,« siger han til Videnskab.dk og fortsætter:

»Det er min erfaring, at mellem 50 og 90 pct. af vores udgifter til antistoffer, er penge ud af vinduet, fordi vi bliver nødt til at købe noget nyt efterfølgende. Fordi det ikke kunne det, vi troede, eller fordi det ikke lige passede til det eksperiment alligevel. Det er enormt mange mennesker med høje lønninger, der bruger tid på at lede enormt meget forgæves.«

LÆS OGSÅ: Under halvdelen af psykologiens resultater kan reproduceres

Problemer med antistoffer kan eksempelvis bestå i, at:

  • Et givent antistof binder til mere end ét protein. Det betyder, at forskerne ikke kan vide sig sikre på, at de har fundet sammenhængen for det protein, de tror, de undersøger.
     
  • Et antistof binder til et andet protein, end det firmaet har oplyst, eller virker kun for mus, mens det, man skulle undersøge, var zebrafisk. Antistoffet kan også være meget følsomt for, hvilke typer kemikalier man anvender det sammen med, uden at det fremgår af firmaets beskrivelse.
     
  • Et parti antistoffer opfører sig anderledes end næste parti, som ellers burde være magen til det første, og forskningsresultaterne kan dermed ikke reproduceres.

LÆS OGSÅ: Ministerium har fuptidsskrifter på blåstemplet liste

For 30 år siden fremstillede forskerne selv de antistoffer, de havde brug for til deres eksperimenter – men det er en omstændig, dyr og tidskrævende proces.

Sidst i 1990’erne begyndte private firmaer at overtage opgaven, og i dag er der tale om en milliardindustri. Men ikke alle virksomheder er lige moralske.

Den amerikanske virksomhed, Santa Cruz Biotechnology, er f.eks. af tre omgange er blevet anmeldt for dyremishandling af det amerikanske landbrugsministerium (USDA).

Ingen ved endnu, hvad der er sket med de over 3.000 geder, som firmaet er anklaget for at have holdt under forfærdelige forhold og lavet antistoffer på uden tilladelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.